Банско празнува 30-годишен юбилей като център на зимни спортове

На 28 март от 18:00 часа Съюзът на туристическия бизнес в Банско, със съдействието на Община Банско, ще проведе юбилейно тържество „30 години Банско – център на зимни спортове“, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Тържественото събитие ще се състои в сградата на Посетителския-информационен център в курортния град.

Специални гости ще бъдат инистърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на спорта Красен Кралев, кметът на община Банско Георги Икономов, общественици, спортисти и граждани, включили се активно в изграждането на ски центъра.

В рамките на подготвената програма, посетителите ще могат да видят фотоизложба с архивни кадри и предмети от развитието на Банско като зимен център. Ще бъде излъчен филм за домакинството на Балканиадата през 1986 г., ще бъдат разказани интересни случки и факти от първите стъпки на града като курорт.

На 12 февруари 1986 г. Банско е домакин на Балканиадата по ски-алпийски и бегови дисциплини, като специално за спортното събитие се изгражда първият седалков лифт в местността „Шилигарника“, пистите „Тодорка“ и „Балканиада“, „Църна могила“ и „Чалин валог“. За изключително кратък срок са направени трасетата, като целият град се включва с доброволен труд, за да бъдат готови в срок. Тогава състезателката от Банско Маргарита Везьова е в първата тройка в ски-бягането, а Петър Попангелов триумфира с две първи места в слалома и гигантския слалом.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене