Кристиан Вигенин: Ще работим активно за засилване на българо-италианските политически и икономически отношения

Групата за приятелство България – Италия в 43-тото НС, ръководена от секретаря на ПГ на БСП лява България и бивш външен министър Кристиан Вигенин, се срещна с посланика на Италия Н.Пр. Марко Контичели и представители на италианските организации в България.

По време на срещата Кристиан Вигенин отбеляза, че взаимната ни близост, голямата българска общност в Италия, силното присъствие на италианския бизнес у нас и общите виждания по редица въпроси от дневния ред на Евросъюза, позволяват да потърсим един по-активен и конкретен политически диалог, отвъд традиционния обмен, който високо ценим. Посланик Марко Контичели от своя страна подчерта възходящото развитие на връзките между двете страни в последните няколко години, като за 2015 г. Италия е станала втори по значение външнотърговски партньор на България, изпреварвайки Германия.

Особен акцент беше поставен върху стремежа към увеличаване на италианските инвестиции у нас. Обсъдени  бяха и конкретни инициативи за укрепване на българо – италианските отношения, вкл. в сферата на културата и туризма.

От италианска страна участие в срещата взеха още г-жа Луиджина Педи – директор на Италианския институт за култура – София, г-жа Чинция Бруно – директор на Агенцията за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина, г-н Марко Монтеки – президент на Италианската търговска камара в България и г-н Роберто Маскали – директор на Конфиндустрия България

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене