Осъдиха още един ром за мелето, отприщило големите протести в Гърмен

Осъдиха още един ром за мелето в Гърмен, отприщило големите протести срещу беззаконията на жителите на местното гето.

20-годишният С. А. с начално образование, с две деца, но безработен, бе признат за виновен в това, че на 23 май 2015 година около 17.00 часа на пътя от квартал „Заграде“ към Гърмен в съучастие с М. Р. са причинили по хулигански подбуди лека телесна повреда на Георги В. Пострадалият получил разкъсно-контузна рана на гърба, хематом на гръдния кош, травма в дясната тилна област.

Ешънът се разигра на 23.05.2015 година около 17.00 часа. По това време Георги В. бил на „Чинара” и играел карти на маса пред заведението с приятели. Пред кафенето спрял червен на цвят микробус, от който слезли лица от ромски произход от квартал”Кремиковци” и се насочили към намиращия се наблизо пункт за изкупуване на гъби. Сред тях бил и обвиняемият С. А. Докато повечето от ромите се запътили към пункта за изкупуване на гъби, двама останали в микробуса и усилили музиката. Младежите се обърнали към ромите, като им казали да намалят музиката, защото не могат да се чуват, докато играят карти. Вместо да намалят музиката, ромите я увеличили.

По този повод двете компании – българи и роми си разменили заплашителни реплики.

Един от мъжете в заведението хвърлил малка бутилка минерална вода по микробуса. Тогава трима роми, сред които и С. А. , взели по един стол от заведението и ги хвърлили по картоиграчите. Управителката на кафенето се обадила на тел.112 и съобщила за възникналия конфликт.

След около пет минути, вместо полиция, на място пристигнали още два микробуса, червен и бял на цвят, от които слезли около 30 роми от квартал ”Кремиковци”. Всички били въоръжени с брадви и дървета и се нахвърлили върху момчетата от компанията.

В мелето Георги В. бил  нападнат от обвиняемия С. А., който го ударил в дясната част на главата в областта на ухото с метална дръжка за метла. От удара той  паднал на земята получил още множество удари с крак по различни части на тялото от обвиняемия С. А.

След като станал, пострадалият отишъл в магазина, който се намирал наблизо, за да измие кръвта от главата си. Докато бил там, видял, че на улицата пристигнали още лица от ромски произход, по негова преценка 200 на брой, въоръжени с брадви, камъни и дървени пръти.

Георги излязъл от магазина и тръгнал към мястото, където били неговите приятели. Ромите започнали да го „обстрелват” с камъни. Секунди по-късно видял, че на земята лежи негов прител, а от  главата му тече кръв. Отишъл при него да му помогне, но в този момент бил нападнат и повален отново с удари с ръце и крака от обвиняемия С. А. Докато бил на земята чул изстрел от куршум,след което ромите започнали да бягат.

Съдът прие, че деянието от страна на 20-годишния ром е извършено по хулигански подбуди. Той не е бил провокиран по никакъв  начин от пострадалия.

В съдебна зала невръстният баща на две деца изрази съжаление за стореното. В крайна сметка районните магистрати се смилиха и му наложиха минимално наказание – само глоба от 1000 лева.

През януари други четирима жители на ромската махала в село Гърмен сключиха споразумения с прокуратурата. Трима от тях се разминаха с условни присъди. Четвъртият, който е с инициали М. Р., бе осъден на една година затвор при първоначален строг режим, тъй заедно С. А. пребили зверски Георги В. Престъплението е било извършено в условията на рецидив – бил е осъждан повече от два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

www.ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене