Спецпрокуратурата и НАП с нова благоевградска мишена! Николай Галчев –царят на ДДС-то, изкуствения фалит и укриването на данъци?!

Тодор ТОДОРОВ
Всеобща тайна е, че икономическата криза удари сериозно най-вече строителния бизнес още преди години, когато в бума на строителството в Банско и областта бизнесмени теглеха кредити безразборно и така направиха големи инвестиции без възвращаемост. В капана на кризата попадна и Николай Галчев, който до последно вярваше и разчиташе на факта, че бизнесът му ще бъде пощаден от фалит. Благоевградчани коментират, че безбожно високите цени на услугите, които той до последно държеше в комплекса си, са сред основните причини, довели бизнесмена до фалит. Работници в строителната му фирма пък твърдят, че освен всичко останало той не изплащал редовно и навреме заплатите им. По думите на бивши негови служители имало забавяне в преводите на парите им с месеци, някои от хората дори твърдят, че Николай Галчев не им се е разплатил напълно и до момента. А дали е така?
В едно от своите разследвания югозападният , таблоид извади хипотезата, че фалитът му всъщност е изкуствено създаден и на практика не съществува. Галчев сам финансирал статиите в медиите за фалита си, за да внуши на българите, че е беден воден от старата максима в страната – „бедността не е престъпление“!
През май 2014 г. за пореден път съдия-изпълнител обяви за публична продан хотела на благоевградския строителен предприемач Николай Галчев, намиращ се квартал „Вароша” в областния център на Пиринско. И въпреки факта, че цената за продажбата на тузарския комплекс падна с близо 600 000 лв. – от 1 461 750 лв. на 818 117 лв., купувачи засега няма. Няма купувачи към момента и за собствеността на мощната през годините компания „Галчев инженеринг груп“. Освен хотела на бизнесмена обект на публична продан са още СПА център „Хармония” в центъра на Благоевград, къщата му, парцели в Банско и Добринище, както и луксозната му винарна, събирала през годините елита на областта. Припомняме, че още преди години Николай Галчев изнесе бизнеса си в София, с какво обаче се занимава там, все още остава пълна мистерия.
Всичко това е добре обиграна схема за прецакване на банки и кредитори, не спират да виждат конспирация в действията му запознати в бранша. Фалитът на Галчев не съществува или поне съществува реално юридически за прецакване на скрити съдружници и схеми. Идеята била имотите да бъдат обезценени дотолкова, че накрая близка фирма до Николай Галчев да го купи отново и той да остане като скрит собственик. Прецакани остават само банките, кредиторите и скритите и явните партньори. А в последната ни информация и държавата. За щастие обаче там в столицата нещо наистина се размърдало и след удара по водещи строителни фирми на спец прокуратурата и НАП предстои и част 2. Именно в част 2 идвало редът и на строителния октопод „Николай Галчев“ и неговите пипала. Практиката да се създават фирми-„бушони“, които да фактурират на основната фирма-„майка“ услуги и консултантска дейност не е от днес, нито от вчера. Въпросът е, че се вижда волята на държавата да си събере парите и да накаже виновните, ето защо адмирираме това поведение и очакваме данъчните и службите да си върнат „откраднатото“ и от Галчев или най-малкото да го проверят, още повече, че не в една или две медийни публикации той е определян като „царят на ДДС-то“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене