Кметът на Белица Радослав Ревански пред Топ Преса: Няма да позволя фирми и бизнесмени да забогатяват за сметка на общината!

Ралица ВАСИЛЕВА
Радослав Ревански е роден на 02.01.1985 г. в село Бабяк, община Белица. Завършил е „Право” в Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград, Българско училище за политика „Димитър Паница” – Випуск 2012, Световния форум по демокрация в Страсбург, 2012 г., Програмата на Россотрудничество за външни политики в Москва, 2012 г. От 2010 г. работи като младши юрисконсулт към ЦС на ДПС. Владее английски език. Избран е за кмет на община Белица на балотажа на 1 ноември миналата година.
– Г-н Ревански, не е ли популизъм да плащате от джоба си кафетата на гостите си и да не ползвате общински пари за представителни разходи?
– Не, това е мое решение. Не забравям, че съм кмет на малка община, в която безработицата е сред най-високите в страната. Предвидени в бюджета бяха 10 000 лева за представителни нужди. Няма да давам от тези пари за посрещане на гости. Тези разходи ще плащам от джоба си, вече направих ремонт на кабинета си с лични средства. Искам да пренасоча тези пари за създаването на Обединен спортен комплекс в града.
– Споменахте спортен комплекс. А какво ще се случи с курорта Семково, който някога бе гордост на местните хора?
– Рила планина над Белица отекна от музика и спорт на 20 февруари. Хиляди дойдоха на организирания от общината „Зимен празник – Белица – Семково”. След над 15-годишно прекъсване възродихме този празник по моя инициатива. Искаме да рекламираме и да възродим славата на това прекрасно място. Природата ни е дала много, но е необходимо и ние да се постараем да развием туризма. Но без помощта на държавата няма как да се справим. Трябва да обединим усилия на общинско, регионално и национално ниво. Семково може да стане национален студентски курорт заради многото бази на университети в района. Проблем за развитието на курорта е собствеността на земята. Ще поискам среща с премиера Бойко Борисов да обсъдим възможностите терените да станат общинска собственост, за да можем да го развиваме.
– Кое бе най-важното, което направихте в първите си 100 дни като управник?
– Най-важното е, че спасихме важни проекти за развитието на общината. Става въпрос за 7-8 обекта, имаше реален риск да загубим финансирането, всичко бе пълен батак. Но се справихме. Най-тежко бе положението с обект „Пречиствателна станция”, но и там всичко вече е наред. Другото важно нещо е отварянето на общината и нейните служители към хората. Гражданите трябва да разберат какво означава да са отворени вратите на кметството за тях.
– Критикуват ви, че сте направил чистка в общинска администрация?
– За мен е от значение да оптимизирам структурата в общинска администрация. Освободих хора, за които прецених, че не си вършат работата. Тези хора нямат ценз, нищо не работят. Трима горски ги имаше само по документи да вземат заплата, никой не ги е виждал да работят. Такива хора не ми трябват. Получават заплата, а си стоят вкъщи. На повечето от овакантените места е назначил хора, на които има доверие.
– Защо назначихте за свой заместник и християнка?
– В политиката трябва да има баланс. В нашата община в мир и сговор живеят християни и мюсюлмани. Няма никакъв проблем да работим заедно. Само така ще успеем да дадем нови хоризонти за местните хора, да осигурим нови работни места, да привлечем инвеститори. Имам трима заместници. Първият назначен бе 42-годишниятСабит Гагъм, той е на работа в общината от 1999 година, преди това е бил учител. Експерт е, много ми е полезен. Удържах на думата си и назначих християнин за втори свой заместник. Красимира Мавродиева, която е от града, ще отговаря за социалните дейности в общинска администрация. Дамата 18 години е работила като експерт в Бюрото по труда в Разлог. Нашата община е бедна и ми трябваше такъв професионалист като нея, за да се развиваме в посока на предоставяне на повече и по-добри социални услуги за населението. Тя не е партийно ангажирана. Иглика Аврамова е третият зам.-кмет, тя досега е била директор на дирекция „Обща администрация”. Дългогодишен специалист в общината. Благодарение на нея е имало финансова дисциплина. Сега остава двете да оправдаят гласуваното им доверие.
– Някои ваши колеги ровят делата на своите предшественици. Това приоритет ли е за вас?
– Не, не ме гони реваншизъм. Разбира се, няма как да не проверим какво сме заварили – става въпрос за договори, проекти. За да знаем не е ли ощетена общината. Ще дам само един пример – за безумен и скандален договор между община Белица и бизнесмен от село Черешово. Центърът на малкото населено място с близо 300 жители бил маскиран като ливада. Целта била да се плаща нищожен наем за селския мегдан, който се ползвал от фирмата на бизнесмена срещу 7 лева на година. Не е важно кой е този човек, а че се облагодетелства за сметка на общината. Изтичането на финансови средства спира. Няма как само да се оставят фактури в кметството, наши комисии обикалят обекти и проверяват какво е свършено. Няма да допусна да се ощетява общината за сметка на обогатяването на фирми и бизнесмени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене