Корнелия Нинова предпочитан лидер на БСП сред избирателите

Лидерският избор се очертава сложен въпрос пред БСП. Това показват резултатите от експресен сондаж на „Галъп Интернешънъл” сред леви избиратели – такива, които са гласували за БСП и такива, които на предстоящи избори биха гласували за тях, пише News.bg.

От социологическата агенция обясняват, че с висшите форуми на ДСБ, БСП и ДПС, както и с приближаващите президентски избори започват да подават информация за състоянието на различни политически сектори.

Въпреки че той зависел от структурите и тяхното представяне на конгреса, от „Галъп” смятат, че трябва да има и ориентировъчна картина на масовите мнения. Половината от запитаните гласоподаватели на партията не могат да отговорят кой е по-подходящ да бъде лидер на БСП.

Сред останалите настроенията се фокусирали в личността на Корнелия Нинова. Тя изпъквала чувствително сред останалите потенциални кандидатури с близо 30 % от споменаванията. Нинова има сериозна преднина пред настоящия лидер на партията и другите познати лица на левицата. Сергей Станишев също запазва добри позиции сред настроенията на левия електорат. В закрит въпрос за избор между наличните кандидатури 60% отбелязват Нинова, а останалите се разпределят между другите кандидатури за момента.

Желанията за промяна са видими в лявата политическа ниша и в БСП. Резултатите от изследването показват, че макар настроението за общи действия в лявото и „отваряне” на БСП да е осезаемо, в сила са и преобладаващите проруски сантименти. Социолозите прогнозират любопитна лидерска надпревара, както и интересен процес на номинации за кандидат-президенти.

Настроенията за промяна се определят като чувствителни. Такава нужда не се вижда само от 6 % от избирателите в лявата ниша. Повече от половината смятат, че трябва да има цялостна промяна в начина на управление на партията.

Сред самите привърженици на БСП структурата на мненията е същата, макар и с малко по-умерено желание за промяна. В мненията се отразявало и разочарованието от сравнително ниските резултати на БСП в поредица от избори.

Резултатите от проучването са показали, че привържениците на БСП са разделени по въпроса дали посоката на партията в момента е правилна. Преобладаваща е положителната оценка – в 50 % от случаите срещу 41 % негативни оценки.

Негативните оценки обаче преобладават в по-широката ниша на левицата – с 48% срещу 40% положителни. Твърдите привърженици в по-голяма степен са склонни да смятат, че БСП би се справила по-добре от ГЕРБ във властта – 57% от тях смятат така, докато 37% са на обратното мнение. В по-широката ниша обаче мненията са на практика поделени поравно (47% срещу 46%).

50% от левия сектор споделя мнението, че БСП в момента е в изолация. На обратното мнение са 41 %. Това мнение надделявало и при самите привърженици на червената партия. Над 80 % от левите привърженици смятат, че столетницата трябва да се обръща към всички избиратели, а не само към левите.

Въпросът за евентуална обща лява кандидатура за предстоящите президентски избори потвърждавал желанието БСП да се отваря към по-широки социални слоеве. Опцията за общ кандидат с АБВ и други леви формации чувствително преобладавала с две трети от отговорите. Нямало разлика между твърдите привърженици и периферията, отбелязват социолозите.

Повече от половината обаче намират, че политиката на партията трябва да е ориентирана към Русия. Една трета са на мнение, че трябва да е ориентирана към ЕС и НАТО. Несъществена разлика отчитат от „Галъп” между електората на БСП и левите привърженици. Социолозите коментират, че резултатите са поредно доказателство за доминиращите русофилски чувства сред различните части на левия електорат в България.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене