Ат. Камбитов на пресконференция: Тежко наследство от 2010 година утежни бюджета, общината плаща стар дълг от 2 349 000 лв.

Благоевград ще прославя историята, санираните блокове с изрисувани образи на велики българи

Старо наследство на дълг утежни бюджета на Община Благоевград, общината има задължения в размер ба 2 349 000 лв по проектите за реконструкция на ВиК системата в кварталите Грамада, Баларбарши и Струмско., програмата е приключила още през 2010 година, това съобщи днес на пресконференция, кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

„Оказва се, че общината е надвзела посочената по-горе сума и тя не е върната в срок, за което пряка отговорност има МОСВ.

„По-сериозният проблем в случая е, е не кой е отговорен а това, че общинският бюджет ще бъде натоварен“, допълни Камбитов.

Той сподели, че в момента общината оспорва дължимата сума. Освен това се водят преговори сумата да бъде изплатена разсрочено, за да се предотвратят тежките последици, които ще бъдат нанесени върху изпълнението на програмата

Прекрасна идея има администрацията на кмета Камбитов. Санираните блокове в Благоевград ще имат на фасадите си образите на видни български личности, така Благоевград прославя родната история в инициативата „Урок по история, урокът продължава“

Градоначалникът сподели, че в момента се обсъжда идеята, подобно на блока в ж. к Еленово, където е изобразена емблемата на Благоевград – Кончето, и по калканите на останалите сгради, в графичен стил да бъдат изобразени портрети на видни личности от българската история.“

Той допълни, че процедурата по избор на изпълнители за саниране тече и в момента. Тя трябва да приключи до 10-15 април. Тази седмица до агенцията за обществени поръчки са подадени предложения за още 73 позиции на стойност 52 852 000 лв. Така общата сума която Общината трябва да усвои по националната програма е 128 млн. лв. “, допълни градоначалникът.

„Чрез санирането Благоевград да добие изцяло нова визия. Като за целта вече има изготвени типови решения за всеки квартал, всички сгради ще бъдат изпълнени в обща цветова гама и дизайн“, категоричен бе Камбитов.

Очакванията са реализацията на ремонтните дейности да стартира до началото на лятото и да приключи в края на септември, когато ще бъдат изпълнени над 90% от договорите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене