Кресна настръхна от таен план на Бъчварова и Ненчев да наводнят градчето с бежанци

Кметът Н. Георгиев /вляво/ и зам. кметът П. Петров Снимка: „Струма“

Кметът на общината Николай Георгиев обяви, че лично ще оглави протестите

Това, което от месеци се шушукаше – че бившето поделение в Кресна се подготвя за бежански лагер, най-накрая изплува наяве и вчера се потвърди лично от кмета на общината Николай Георгиев, съобщава вестник „Струма“. На срещата, която се проведе на границата наскоро в присъствието на министрите Ненчев и Бъчварова, недвусмислено бе заявено, че в кризисна ситуация Петрич и Кресна ще трябва да приемат бежанците, обясни Н. Георгиев.

„Ще застана зад хората и сам ще оглавя протестите им, ако настанят мигранти в бившето поделение 22360 в Кресна“, това заяви вчера на пресконференция кметът. Това е отговорът, който той е дал и на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Идеята на двамата силови министри била бежанците да се настанят в района на бившите казарми на поделение 22360, до оранжериите на изхода на Кресна в посока Кулата. Там сградите са в окаяно състояние, с потрошени прозорци и се рушат. На въпрос обсъждано ли е и бившето поделение в Сливница да се пригоди за бежански лагер, градоначалникът отговори утвърдително, но поясни, че е малко вероятно да се случи, тъй като там няма нито вода, нито ток и положението е зле.

„В района няма мюсюлмани, настаняването на огромна група хора с друго вероизповедание в Кресна може да доведе до напрежение. Представете си, ако след година-две те поискат да направим и джамия, ще се стигне до ескалация, пред която гръцката блокада ще е като приказка”, категоричен бе кметът Н. Георгиев.

Той обясни, че реагирал остро по време на срещата с двамата министри с мотив, че жителите на Кресна са едва около 4000 и настаняването на толкова или повече мигранти ще е пагубно за общината.

„Предупредих министрите, че при граждански протести, каквито очаквам да има, и затваряне на главния път Е-79 може да се стигне до сериозни последици за бизнеса и туризма“, откровен бе градоначалникът и допълни: „Министър Бъчварова не отговори на въпроса ми какви ще са компенсациите за населението, ако все пак бежанската вълна стане неконтролируема. Отговорът на министър-председателя Б. Борисов пък бе в характерния му стил: „Нека тръгнат, авансово плащане ли искат?!“.

Кметът на Кресна и екипът му признаха, че заради реакцията по казуса с мигрантите очакват конфликт между държавата и общината по повод заявено искане да им се предоставят за стопанисване терените на бившите казарми.

„Те са на площ от около 200 дка, на които имаме идеи за привличане на бизнес и инвеститори, а от години носят само загуби за министерството, тъй като се дават пари най-малко за охрана”, поясни зам. кметът по стопанските дейности Петър Петров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене