24 дни протести в Гърмен: „Няма такава държава”

112219-garmen-protest-012

Със скандирания „Няма такава държава“ по едноименната песен, премина 24-я ден на протести срещу циганските набези в Гърмен, предаде БГНЕС.

От центъра на Гърмен снощи шествието тръгна със стотина души, до село Марчево протестиращите набъбнаха до 500. След едночасовото шествие по 4-километровия маршрут до изхода на Марчево, към 21.30 часа протестиращите тръгнаха обратно.

Преди поредния ден на протест, докато хората бавно се отправяха към площада пред общината, седим на една маса с Иван Кременлиев, един от пострадалите от циганското нападение на 23 май. Седим и си приказваме по човешки, без камери и микрофони. В Гърмен журналистите вече не са много желани, според протестиращите, защото не отразявали обективно събитията. „Не знам какво да кажем вече на хората, всичко изговорихме, но за кой ли път казваме, че този път отказване няма. До край ще стигнем, вече не се търпи, писна ни“, казва Кременлиев. Голям белег разсича челото му. Това е един вид дамгосване, жигосване – белег на ромската наглост, от хвърлен по него камък. „Де да знам кой го хвърли, те циганите и по полицаите мятаха камъни тогава, но вместо да ги почнат и да се свърши веднъж завинаги, те ги пазеха“, смята Иван. Според него навремето циганинът имал едно задължение – да отиде войник. „Сега вече и това го няма, само права имат“, казва Кременлиев. Той припомни как при визитата си в Гърмен вътрешният министър Бъчварова ги заплашвала да спрат с протестите и как на другия ден главният секретар Георги Костов ги поканил на среща-помирение с ромите. „Как да седнем на една маса с тази сган от незаконното гето“, пита Кременлиев. „Като не искате мир, това война ли означава“, попитал Костов. Като видели, че мир няма, полицията започнала по своему. „Връчват на най-открояващите се протестиращи предупредителни протоколи, като ти връчат втори – гориш“, обяснява пострадалият водач от Гърмен.

В понеделник и вторник нямали уведомление за поход за това митингите били на площада. Въпреки това в понеделник тръгнали по пътя покрай гетото „Кремиковци“, но полицията и жандармерията ги спрели. „Е, посбутахме се малко“, обяснява водачът: „Попитахме кмета Капитанова на какво основание ни спират да минем по път, който не съществува, няма акт 16“, обяснява Иван. Според него пътят покрай махалата го направил Ахмед Башев, за да може туристите, пътуващи към Лещен и Ковачевица да не минават през махалата. „Ако преминаващите не им дадат пари, мятат по тях камъни, така рекетираха туристите, за това направиха обиколния път“, обяснява Кременлиев.

По време на вчерашния протестен ден в Гърмен голяма част от жителите му и околните села седяха по пейките и гледаха отстрани – уморени от това, че няма кой да ги чуе. Но са категорични, че няма да се откажат докато булдозерите не сринат незаконните къщи на циганите. В 20.30 часа пред микрофона застава този път Стефан Софтов. Той чете статия от местен седмичник, която много им харесва. „Няма полиция, няма държава“ скандират събралите се. Веят се три трибагреника. „Разбрахме, че тази нощ полицията се е вдигнала и Гърмен, и Марчево са били охранявани перфектно“, казва Софтов по повод подадения „сигнал“, че нападат гетото.

Към 20.45 часа шествието тръгва на мирен поход към Марчево. В квартал „Заграде“ на изхода на Гърмен, където стана нападението на 23 май, протестиращите набъбват на около 500. Сред тях и майки с детски колички. Пред шествието двама понасят на раменете си тонколона, от която звучи песента на Слави Трифонов „Няма такава държава“. „Има ли такава държава?“, питат първите редици – „Няма, няма“, отвръща шествието. То преминава покрай разклона за Ковачевица и гетото. Полицаите правят кордон. Но шествието продължава към село Марчево. Отгоре се виждат първите къщи на гетото. „Ууу“, скандира шествието. Отгоре мълчат, след като преди 24 дни са мятали камъни. На всяка пряка, има по двама-трима полицаи, за да не тръгнат протестиращите към незаконния ромски катун. На края на Марчево шествието спира и след кратко суетене, дали да продължат към хотела на Башев, се връщат обратно.

В Гърмен са горди, че едно село е събудило гражданското общество, имайки предвид, че след Гърмен се вдигна, „Орландовци“ и Ихтиман.

 

За днес протестиращите са подали уведомление до общината, да им разреши поход до село Лещен, за да покажат на живущите там, че има кой да ги защити. След като ромите обрали тези дни реколтата от градините им, въпреки тупика, Кременлиев вярва, че институциите ще си свършат работата. Дано се окаже прав.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене