ГОРЕЩА НОВИНА! Скандално известният екс-кмет на Плетена отива в затвора за 10 години?

Румен Арнаудов го грозят най-малко 10 години затвор за организиране престъпна група, укриване на данъци и ред други подобни извършени престъпленияТодор ТОДОРОВ

Не е тайна, че в някои общини се оказва практика, фирмите да се водят на името на кметските жени, а да се ръководят от самите тях. Такъв е случаят и с вече бившия кмет на Плетена Румен Арнаудов. Първият кабинет Борисов дава концесия на съпругата му Айтен да добива гнайс в местността Ерковище. А в землището на село Долен само да проучва. Тя обаче добива и на двете места, твърдят в селото.
Бизнесът там процъфтява без фактури и срещу законите, установило разследване на прокуратурата и ред други институции разбра Топ Преса. Камъните се използват за облицовка и са подземни богатства, изключителна държавна собственост. За да ги добиваш, трябва да имаш концесия, издадена от Министерския съвет. Според националния концесионен регистър само две фирми в община Сатовча имат такива договори с държавата. Много повече обаче добиват – без концесия.
Така, докато е кмет на сатовчанското село Плетена, Румен Арнаудов, подсигурява бизнеса на семейството си с най-скъпите облицовъчни камъни гнайс чак до 2016 година, установява разследване, от което скоро ще се повдигне обвинение и Арнаудов го грозят най-малко 10 години затвор за организиране престъпна група, укриване на данъци и ред други подобни извършени престъпления.
Правителството предоставя концесия за добив на скалнооблицовъчни материали на едноличните търговци Румен и Айтен Арнаудови. Фирмата на управника на Плетена, ЕТ „Румен Арнаудов“, ще извършва добивна дейност от находище „Ерковище“, в участъците „Вриза“ и „Бистрица“, разположени в землището на селото.
Срокът за експлоатация на подземните богатства е 35 години. Фирмата на селския управник, която сега ръководят съпругата и синът му, е декларирала, че инвестициите за този период ще бъдат 155 000 лева.
В землището на село Долен концесия за добив на облицовъчни материали няма. Виждат се обаче пресните следи, които са оставили греблата на багерите, а гората скоро ще изчезне.
Местните са категорични, че съпругата на вече бившия плетенски кмет има право на добив около село Долен. Любопитното е, че прилагат разрешение само за проучване. Контролът по добива общинският кмет прехвърля на селските кметове. Така те, на практика, трябва да контролират жените си.
Арнаудов е трябвало да контролира съпругата си.
Точно защото кметът трябва да контролира жена си, срещу него е подаден сигнал в Комисията за конфликт на интереси. Тя се произнася: такъв няма. Решението съвпада със записките в тефтерчето на тогавашния й шеф Филип Златанов: „Румен Арнаудов – да се оправи”.
Явно всичко е оправено, след като нищо не му се случва на Арнаудов.
Самият кмет Арнаудов тогава отрича да има конфликт на интереси с каменодобивната фирма на съпругата си, но признава, че години наред тя е добивала незаконно камък, така както го правели повечето в района.
Румен Арнаудов обяснява, че жена му е с високо кръвно. Той е категоричен, че не жена му, а други хора копаят в с Долен.
Фирмата „Кари Кварц” има двама, трима, четирима работници, обяснява Румен Арнаудов и твърди, че при него всичко е законно. На въпрос за него или за жена му в крайна сметка става дума, той отвръща: „Е, при жена ми, де. Така му е думата”.
В началото на месец май 2010 г. в медиите се появява писмо на читател, който сигнализира за нередностите около кмета Румен Арнаудов. Ето части от писмото: „…Неговото безочие стигна дотам, че си построи частна мина за добив на камъни, изсичайки два километра от общинската гора. Доколкото знам, този човек е разследван от прокуратурата и ДАНС за множество злоупотреби, а многобройните му престъпления вече са отразени в писмо до премиера Бойко Борисов. Кметът Арнаудов заграби гората край повереното му за управление село Плетена. Кметът върти бизнес с камъни за декорация, които добива от скандалната мина край селото. Разрешението за строеж е фалшиво, скалъпено от вътрешен човек в поземлената комисия в региона. Така горите нелегално са прехвърлени на Румен Арнаудов и той е изсякъл стотици кубици дърва, за да разчисти терена за добив на камъни“, се казва в писмото от Ради Кълков, с. Сатовча.
Румен Арнаудов бе кмет на с. Плетена от 2007 г. Той е бивш зам.-шеф на СДС в Сатовча, а на местните избори през 2007 г. се явява от името на ГЕРБ и печели кметския пост в Плетена. През октомври 2009 г. е изключен от партията заедно с още двама активисти по обвинения, че са работили с ДПС.
Според изнесените от комисията по досиетата данни Румен Арнаудов е работил като агент за Окръжно управление на МВР-ДС в Благоевград от 1988 г. под псевдонима Ленко. Личното му агентурно дело е унищожено с протокол през юли 1990 г.
Румен Арнаудов спечели местния вот през 2011 г. с подкрепата на ГЕРБ и НДСВ. Първият кметски мандат на Арнаудов преминава като независим.
През януари 2011 г. бе взривен багер на семейната фирма, прехвърлена на сина му Красимир. Авторът на атентата не е разкрит.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене