Кметове в Неврокопско: По-добре да затворим границата

Баща ми и много други хора си отидоха от този свят с отворени очи, задето не видяха отворена границата с Гърция. Повечето бяха бежанци от Беломорието. Така и не дочакаха датата 9 декември 2005 година, когато официално откриха ГКПП – Илинден – Ексохи. За да се върнат и видят родния си край. И докъде я докарахме! 10 години по-късно да се молим да се затвори границата заради бежанците, които дойдоха на 45 километра от граничната бразда.

Така коментира новината за бежански лагер в гръцкия град Драма кметът на хаджидимовското село Садово Георги Парасков. Поредната „гореща точка” с мигранти е недалеч от българо-гръцката граница, на 50 километра от селището, което е само на 6 километра от границата, и на 70 километра от град Гоце Делчев.

Парасков смята, че не бива преднамерено да виним бежанците, тъй като не бягат от хубаво. Но напоследък повечето са икономически мигранти, няма какво да правят при нас. Според управника те искат да стигнат до Западна Европа, където ще имат по-висок жизнен стандарт.

„Там ще са като нашите роми – ще разчитат на социални помощи. Тук няма работа за тях. Няма и къде да ги настаним. Училището е със съсипан покрив, тече. Нямаме никаква леглова база”, твърди Парасков. Добрата новина е, че няма паника и притеснение сред местното население.

„И аз, до махането на кльона /б.а.-електросигнализационната система/ по границата с Гърция, съм пял песни това да стане. Но сега съм за затваряне на границата, така мислят повечето ми съселяни. Не че го искаме, но се налага. Да не докарат гърците тук бежанците, че да се будим какво да правим. Иначе ни е много удобно през лятото да ходим на Бяло море, само на 50 километра от нас е. Но ситуацията с бежанците е тревожна, те нямат документи, вървят навсякъде, няма никакъв контрол”, споделя кметът на Садово.

Слухове „пратиха” трима сирийски бежанци в съседното село Копривлен. „Няма такова нещо. Това бяха роми, които добиват дървен материал в района. Объркали ги с мигранти. Засега хората са спокойни, но не спираме да се молим да не дойдат насам бежанци. То за нашите хора няма работа тук, та за тях ли ще има”, казва кметът на Копривлен Лъчезар Банев.

Няма тревога сред населението и на община Гоце Делчев, увери общинският управник Владимир Москов. Той е в непрекъсната връзка с колегата си в гръцкия град Драма. „На този етап няма място за притеснение. Информацията ми от първа ръка е, че в ремонтиран тютюнев склад в индустриалната зона на Драма са настанени 360 бежанци, болшинството са от Сирия, сред тях има 90 деца”, каза Москов.

Нащрек са нашите гранични полицаи на ГКПП – Илинден – Ексохи.
Те следят ситуацията и са в контакт с жандармерията и армията. Засега обаче няма подкрепления, които да са изпратени от други райони на границата с Гърция. Денонощно се дебне за появата на бежанци не само на пункта, но и в планината. Защото мигрантите, ако решат да преминат в страната ни, ще го направят през „зелена граница”. Патрули следят през нощта с термовизионни камери за нарушители на държавната граница.

„Към момента няма индикации, че ще дойдат насам. Целта им е Западна Европа, а не Балканите. Проиграли сме различни ситуации, свързани с евентуален мигрантски натиск, знаем как да реагираме. Но дано не се налага да го правим”, коментират наши гранични полицаи на граничния пункт Илинден.

kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене