Арестуваните служители на КАТ – Благоевград, регистрирали крадени коли срещу подкуп

Целият набор от специални разузнавателни средства е из­ползван, за да се стигне до арес­та на началника на КАТ – Благо­евград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници.

Акцията на Вътрешна сигур­ност в МВР, НСлС и окръжната прокуратура е била подготвяна няколко месеца, каза говорителят на главния прокурор Румяна Ар­наудова. Тя уточни, че разследва­нето не е само по медийни публи­кации, но и по сигнали.

Става въпрос за даване на оп­ределени суми за бърза регис­трация на автомобили, без да се чака часове наред, както и за по­лучаване на специални номера с еднакви цифри, последователни, огледални и др.

Касае се за трайна престъпна дейност и корупционна схема, която се е развивала на терито­рията на КАТ, на върха на която стои началникът на сектора”, допълни Арнаудова. Събрани били доказателства, че Стоицов е получавал пари, за да наруши служебните си задължения, изра­зяващи се в издаването на специ­ални номера на колите, както и за бърза и незабавна регистрация.

Таксата “бърз номер” и за спе­циални номера е била завишава­на от посредници регистратори с около 100-200 лева. Половината от дадените пари за “услугата” – 50 – 100 лв., е отивала към на­чалника на КАТ, твърди обвине­нието.

Подкупите не били големи, но пък са получавани регулярно.

Задържани по Закона за МВР за 24 часа освен Данаил Стоицов са и още трима посредници, които са подпомагали корупционната дейност на началника на КАТ, твърди прокуратурата. Имало и доказателства за нарушаване на служебни задължения от страна на Стоицов. Той издал разпо­реждане на подчинените си за конвоиране на извънгабаритен транспорт по главен път Е-79 във време, в което това е било забра­нено, без да се плати необходи­мата такса.

В касата в кабинета на Стоицов бяха намерени 5300 лв., за които прокуратурата предполага, че са част от подкупите. Началникът на КАТ обяснил, че това са пари, предвидени за организиране на спортен празник. Открит е бил и незаконно притежаван пистолет “Макаров” с 59 патрона.

При акцията бе задържан и Ни­кола Доганджийски-Колевеца, който допреди 10-ина години бе полицай. Той се сочи за основен посредник, който влизал, без да чака ред в КАТ, и бързо уреждал регистрациите. От притеснение той получи сърдечна криза и бе настанен в отделението по кар­диология на благоевградската болница. Пред стаята бе поста­вен полицейски пост, но след из­тичане на 24-часовото задържане полицаите се прибраха. Лекарите в отделението обаче яростно бра­неха пациента си от външни хора.

Синът на Колевеца посети баща си в болницата и на изли­зане бе лаконичен: “Татко не е добре”, след което се качи в кола­та с номер 3000.

В ареста е и Бойко Шарков, който има пункт за застраховки пред КАТ. За него също имало данни, че “опосредства услугата и е съизвършител”.

Съдът остави в ареста за 72 часа Данаил Стоицов и Бойко Шарков. На Стоицов са повдигнати 3 обвине­ния – за престъпление по служба, за поискан и приет подкуп от различни лица в размер на 5300 лв. и вещи, и за незаконното притежание на пистолета.

Шарков е с обвинение участие като помагач за даване на подкуп на шефа на КАТ.

Арестуваните петима катаджии от Благоевград уреждали регистрации на крадени коли от чужбина и номера на автомобили без ред срещу подкупи, научи „Благоевградска ВЕСТ“. Операцията по задържането на служите­лите от регистрацията на КАТ-Благоевград е на Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР и Националната следствена служ­ба-НслС. Ръководи се от дирек­тора на следствието и зам.-гла­вен прокурор по разследването Борислав Сарафов, който е на място.

Във „Вътрешна сигурност“ по­стъпили много сигнали от граж­дани, че срещу подкупи се реги­стрират коли без ред и се дават номера по същата схема, вклю­чително и на македонци.

Заедно с подчинените си е арестуван и шефът на КАТ Да­наил Стоицов, чиято съпруга ра­боти в пункт за регистрация на коли. Според запознати подчине­ните се отчитали с подкупите на Стоицов след всяка смяна.

Схемата действала през посре­дници.

Лили Цветкова

Вестник “ Благоевградска Вест „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене