Братята майстори на дайрето Георги и Петър Бойчеви от Копривлен омаяха съборяните в Копривщица, внуците на Катерина Куртова – Марин и Тодор, свириха на тамбура и кавал

Женската фолклорна група и оркестърът на Петър Аврамов бяха наградени от министър Вежди Рашидов с плакет, грамота и записи в националното радио

Женската фолклорна група и оркестърът на известния в Гоцеделчевско художествен ръководител Петър Аврамов от Копривлен бяха наградени с грамоти от министър Вежди Рашидов, плакет и записи в БНР на юбилейното издание на Националния събор „Копривщица 2015”.

183-12-01 №2 а баба Денка Томова със внука си Деан

„Дъх на бор и ароматни билки, песен на птица и звън на стадо – това е Копривщица”. По този начин групата при читалището в хаджидимовското село Копривлен изразиха голямото си възхищение и преживените емоции по време на участието си в емблематичния събор. Уникалното в копривленската група при читалище „Възраждане” е, че повечето участници са сърцати потомствени певици и инструменталисти във фолклорните групи. Със своя внук – музиканта Деан, на събора бе баба Денка Томова.   Катерина Куртова бе с двамата си внуци Марин и Тодор, които свирят на тамбура и кавал. Бащата на младите и потомствени музиканти от фамилията Куртови –  Георги Куртув, също бе част от оркестъра, който представи Копривлен на събора „Копривщица”. Двамата братя Георги и Петър Бойчеви, които са майстори на дайрето, пък са братя на дългогодишната певица в женския фолклорен състав на Копривлен – покойната вече Тина Баханова. Сърцатите певици Катерина Белчева, Дафина Гемова, Снежана Полимерова, Живка Люнгова, Василка Цуцуманова, Елена Тодорова също от много години поддържат и съхраняват ценния автентичен фолклор на Копривлен.

183-12-01-№3  баба Катерина Куртува с двамата си внука Марин и Тодор

Въпреки умората и натоварените концертни дни на събора в Копривщица самодейците споделиха, че няма да забравят прекрасните спомени и емоциите на сцената, както и оценения им високо труд в усилията през годините да съхранят местния и автентичен фолклор и невероятните носии.

183-12-01-№6 самодейките от ЖФГ -Копривлен

Съборът в Копривщица беше посетен и от множество официални лица, сред които заместник-министърът на културата Боил Банов, министърът на туризма  Николина Ангелакова, народни предствители от 43-тото НС, както и  Симеон Сакскобургготски, който бе придружен от съпругата си. По време на заключителния концерт гостите на събитието за пореден път се потопиха в магията на българския фолклор и национално културно наследство. Представени бяха пред многобройната публика от цял свят песни и танци от всички области на България и заедно всички пяхме емблематичната „Хубава си, моя горо!“. Всички изпълнители положихме и клетва, че ще пазим, почитаме и предаваме на поколенията българския фолклор, споделиха незабравимите си спомени от единадесетия събор „Копривщица -2015” самодейците от Копривлен.

Снимките:

Снимки

1 Братя Бойчеви с фолклориста и преподавател в ЮЗУ-Благоевград Георги Гаров

2 Баба Денка Томова с внука си Деан

3 Баба Катерина Куртова с двамата си внуци Марин и Тодор

4  Певиците от женската фолклорна група в с. Копривлен

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене