Младеж от Гоце Делчев осъден за лихварство

Окръжен съд – Благоевград осъди на 10 месеца условно Тодор Агов от град Гоце Делчев за лихварство. Той бе признат за виновен затова, че през 2008 г. е извършил незаконни банкови сделки, като дал кредити на четирима свои съграждани  срещу лихва. Три от заемите били по 1000 лв. срещу месечна лихва от 10% , а четвъртият от 2000 лв. срещу 8%  до издължаването на сумите.   Четиримата мъже плащали няколко месеца лихвите, след което спрели и подали жалби в полицията. Тодор Агов, който е с чисто съдебно минало, е обвинен за престъпление по чл. 252 от Наказателния кодекс.

В хода на делото бяха разпитани  като свидетели получателите на заеми, като единият от тях – Д. Т., беше свидетел и по делото за лихварство срещу гоцеделчевския бизнесмен Борислав Мавродиев. В показанията си  той заяви, че е взел заем 2000 лв. от него, който обаче бил оформен като запис на заповед за 5000 лв. с Тодор Агов.  Условната присъда на Тодор Агов е с 3-годишен изпитателен срок и подлежи на обжалване пред САС.

Делото срещу Борислав Мавродиев е висящо, той е  подсъдим по 3 обвинения – за незаконно раздаване на кредити с лихви на 9 лица, в резултат на което се е обогатил с 46 620 лв., за неправомерни доходи от нелегален хазарт, така нареченото „черно тото“ със залози на футболни мачове, и за пране на пари.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене