Проф. Владимир Чуков, арабист: Сирийският режим използва кюрдите като инструмент за борба с бунтовниците в страната

Сирийският режим използва кюрдите като инструмент за борба с бунтовниците в страната. Това коментира в сутрешния блок на Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков. Според него кюрдите са основен играч в района и с времето разширяват своята територия, но Турция категорично не желае да допусне това разширено влияние.
„Снарядите хвърчат както от страна на Сирия към Турция, така много често виждаме и от Турция към Сирия. Преди примирието дори видяхме за пръв път Турция да използва не артилерийски огън, а ракети земя-земя – нещо, което подсказва, че те твърдо са начертали една червена линия, от която не смятат да допуснат по на север кюрдите“, коментира проф. Чуков. Той допълни, че кюрдите са практически нежелани от местните полеви играчи.
„За Турция няма защо да говорим – трябва да кажем, че дори сирийският режим в момента използва кюрдите като инструмент за борба срещу бунтовниците, които са протурски, тоест те са проксита“, посочи арабистът.
Той каза още, че не е реалистично да се очаква напредък в политическите преговори в Сирия. На този етап са твърде раздалечени позициите на двете страни, коментира още проф. Чуков.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене