Детската градина става почасова

В детските гради ще има две нови форми на обучение – почасова и самостоятелна. Запазват се и целодневната и полудневната.

Това е записано в проекта на държавен образователен стандарт за предучилищното образование, който представи заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Документът, който обхваща обучението на децата от 3 до 6 години, ще бъде обсъден на 6 регионални срещи с учители и родители в продължение на месец.

Почасовата форма предлага възпитание, социализация и обучение на детето между 3 и 5 часа, съобщава „24 часа“.

За обучението вкъщи пък родителите трябва да заявят желанието си и да представят план за работа с детето. Те трябва да бъдат одобрени от комисия от регионалния инспекторат. В нея ще участват и представители на Агенцията за социално подпомагане.

Децата вече ще могат да постъпват в детска градина и на 2 години, ако в населеното място няма ясла, а в градината има места. Учебното време е от 15 септември до 31 май. В периода от 1 юни до 14 септември детето продължава да посещава детската градина, но не се провежда обучение.

Обучението в детската градина ще става под формата на игра. По образователното направление „математика“ например 3-годишните няма да смятат, а трябва да различават малко от много. 5-годишните трябва да умеят да броят до 10.

Направленията, по които ще се обучава в детската градина, са български език и литература, математика, околен свят, изобразително изкуство, музика, конструиране и технологии и физкултура. Те кореспондират с предметите в 1-и клас.

В предучилищното образование ще има акцент върху патриотичното възпитание и формирането на националната идентичност.

Изучаването на чужд език не се предвижда като задължително в детската градина. В училище чужд език се учи от 2-и клас. Това има своите психологически и педагогически основания и е свързано с необходимостта от приключило ограмотяване по родния, обясниха от министерството на образованието.

Все повече детски градини обаче предлагат като допълнителна дейност срещу заплащане обучението по чужд език.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене