Министър Василева за Банско: Втори лифт или още скандали

Срещата за Банско ще се състои на 7 март. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Екоминистърът се надява да се намери консенсусно решение. Тя обяви, че е поканила всички заинтересовани и засегнати лица.

Темата е чувствителна, защото текстовете на концесионния договор са доста неясни и предполагат различни тълкувания. Според министър Василева трябва да се изясни предметът и обектът на договора. „От подписването на концесионния договор и нормативната уредба е променяна”, добави министър Василева. „Икономическото развитие трябва да бъде свързано с опазване на околната среда”, подчерта екоминистърът. По думите й това обаче не означава да спре, а да бъде законосъобразно.

Относно Витоша и Пирин министърът коментира, че контролът е изключително важен. Василева подчерта, че трябва да се следват всички мерки, заложени в законодателството и през годините да се съблюдават. Василева отказа да коментира инцидентът, при който 5-годишно дете падна от Симеоновския лифт. По думите й Министерството на земеделието и храните отговаря за Природен парк „Витоша“. „Що се отнася до Пирин – това е защитен парк, който се управлява от МОСВ“, поясни тя.

Грижа на МОСВ е да следи как се прилага законът, устойчивото развитие и опазване на околната среда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене