29 февруари – денят на високосната година

Днешната дата – 29 февруари, се случва веднъж на 4 години, което особено вълнува хората, празнуващи рождения си ден днес. По традиция голяма част от родените на този ден се записват или на 28-ми февруари, или на 1-ви март. В противен случай ще празнуват рожден ден веднъж на четири години. В света родените на високосния 29 февруари са около 4 милиона души, което е нищожен процент на фона на над 7-милиардното население на Земята.

А какъв е замисълът на това да има високосна година. Земята прави пълна обиколка около Слънцето за 365 дни и 6 часа, а не точно за 365 дни. Това налага на всеки 4 години през февруари в календара да бъде добавян по 1 допълнителен ден и така месецът има 29, а не 28 дни.

Терминът високосна година за пръв път е бил въведен в Римската империя от Юлий Цезар.

Денят е свързан с какви ли не поверия. В Гърция например смятат, че хората не трябва да сключват брак, тъй като това носи лош късмет на семейството. В Америка и Англия вярват, че  днес жените могат да предлагат брак, а мъжете не могат  да отказват.

През тази година се вярва, че не трябва да се носи злато, а сребро. Още в Древен Китай са били убедени, че среброто предпазва от лошия късмет, който може да донесе високосната година.

За 29 февруари 2012 е характерно това, че планетите са разположени в шест зодиакални знака. Звездната символика е  венец – символ на заслужена награда. Родените  днес имат призванието да правят добрини в живота си.

29 февруари не е най-куриозния в календара, имало е и 30-и. Първият случай е регистриран в Швеция през 1711. През 1929 година Съветският съюз приема революционен календар. Според него годината има 360 дена. Така през 1930 и 1931 месеците  били задължително с по 30 дена. Останалите пет-шест дена са изгубени някъде.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене