„Работилница за изработване на мартеници“ в Хаджидимово

Първи март, познат у нас и с по-популярното си име „Баба Марта“, е един от народни празници, който е запазил пълната си жизненост, очарование и символично значение до днес. В душата на съвременниците ни той е здрава връзка с народните традиции и минало.Особено очакван е той от децата.
На 26 февруари 2016г. учениците от 1 клас при СОУ“Никола Вапцаров“, гр. Хаджидимово имаха изключително емоционален ден!Техните учителки: г-жа Таня Близнакова и г-жа Стойка Коемджиева бяха организирали т. нар. „Работилница за изработване на мартеници“. Спазвайки красивите български традиции, те поканиха родители и баби на първокласниците и заедно с тях ръчно изработиха мартеници от бял и червен вълнен конец .Преподавателките запознаха присъстващите със символиката на празника и помолиха бабите също да разкажат нещо за него – кога правят мартениците, от какви материали, кога се слагат на ръцете и кога се свалят;какво се прави с мартеницата, като се свали от ръката; къде се слага и какви са очакванията.
А от своя страна госпожа Катя Атанасова донесе поставени в саксия цъфнали клонки на което децата окичиха своите мартеници и ги превърнаха в „Дърво на мартеницата“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене