Кметът Георги Икономов: Призовавам да се приложи законът, там никъде не се забранява строителството на нови писти и лифтове

Кметът на община Банско Георги Икономов става все по-голям песимист за развитието на ски-спорта в България като цяло, след вчерашното заседание на Министерски съвет и изказването на министър председателят Бойко Борисов относно концесията на ски-зоната.

„За да има министър председателят такава позиция, значи има сериозни съображения. Той много ясно го каза, че не иска да се замесва неговото име и името на правителството, че едва ли не помагат на олигархията и се подаряват концесионни площи на един или друг бизнесмен.

Аз разбирам неговото изказване, че ако не се постигне консенсус, ще прекрати действията по актуализацията на концесионния договор и всякакви действия за напред за изграждане на кабинков лифт. Естествено, че за нас това не е добре, защото въпросът с изграждането на втората кабинка пак се отлага във времето“, коментира за E79news Георги Икономов.

Градоначалникът на Банско допълни, че силно се съмнява че на предстоящата кръгла маса, която ще организира министърът на околната среда и водите, ще успят да стигнат до някакво компромисно решение.

„Защото позицията на зелените е изключително крайна и те няма да се съгласят на каквато и да е промяна на договора и каквато и да е стъпка за разрешаване на втора кабинка и допълнителни писти в Банско“, каза градоначалникът.

Георги Икономов е на мнение, че ако в концесионния договор има неясноти или е сбъркан по някакъв начин, или се тълкува двусмислено, е редно и логично това нещо да бъде оправено, така че да няма двусмислици.

„Да се чете еднакво от всичките – и зелени, природозащитници, и общини, и министерства, и концесионер. Тази стъпка за мен е напълно логична и трябва да се случи – изчистването на концесионния договор по отношение на площите, които се ползват“, допълни Икономов.

Кметът на зимен курорт №1 призовава да се приложи законът.

„В закона никъде не се забранява строителството на писти и лифтове. Ако има нарушения по този договор, както твърдят зелените, има си органи, които да проверят тези неща и да налагат наказания. От там насетне да се приемат плановете за управление, което също е съвсем законно и да не забраняват никъде строителството на нови лифтове и кабинки, и да почне проектирането на нови такива в Банско и Добринище в сега съществуващите зони.

Когато има неразбиране по един въпрос – точно за това е закона, отваря се и се чете. Ако 10 – 20 човека могат да обърнат дадена политика, защо са ни законите“, каза в заключение кметът на Банско Георги Икономов.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене