Бойка Атанасова специално за Топ Преса: С антиблокадите работим за гръцката кауза!

И на мен ми е обидно наш министър да ходи да се кара с гръцки трактористи, казва журналистката

Бойка Атанасова е българска журналистка, която от години живее в съседна Гърция. Собственик е на вестника и сайта за българи в Гърция и Кипър „Български новини“.

– Как реагираха гърците на нашата ответна блокада?

– Няма реакция, те си гонят каузата и се вълнуват от техните проблеми.

– А какви са коментарите на обикновените гърци за блокада на фермерите? Одобряват ли я, или напротив?

Обикновените гърци, които са жертва на този меморандум категорично одобряват действията на земеделците. Факт е, че към тях се включиха и адвокати, лекари, ресторантьори и почти всички. Този меморандум е безумие. Притиснати до стената управляващите предложиха на своите кредитори да се увеличи ставка на данъка върху доходите на физическите лица до 50 %, за да постигне целите на спасителната си програма. Тоест на 1000 евро ще прибират около 600, като се прибавят и осигуровките.

Как ще живеят тези хора? Гърция може да се спаси единствено и само от наливане на свежи пари. А тези безумни предложения превръщат Гърция в гробищен парк. За мен лично оздравяването на Гърция преминава през процеса ПРИВАТИЗАЦИЯ. Политиката на Ципрас е грешна, защото не можеш да спасяваш една гнила и болна икономика чрез увеличаване на данъци, орязване на пенсии без да създаваш източник на приходи. Първо слагаш примка на средната и бедна класа и второ стимулираш сивия сектор.

Налице е масовото изселване на фирмите към България и Кипър, с цел заобикаляне на законодателството. Тоест единствения нов източник на приходи е именно приватизацията. Когато приватизираш на практика подсигуряваш приходи, защото се осигуряват нови работни места от вече здрав нов инвеститор. Но за съжаление едно ляво правителство не може да си позволи тази стъпка. На Ципрас и компания им е ясно, че е въпрос на време тяхното измитане от властта и това, което правят в момента е да отлагат решението на проблемите във времето, когато Сириза вече няма да управлява.

– Създава се впечатление, че в Гърция няма държава. Така ли е наистина?

– В Гърция има икономическо лоби, което дърпа конците на политическите събития. Държава има, но управляващи няма. Аз лично нямам нищо против гръцкия премиер и дай боже да изведе страната от интензивното, където се намира, но ме притеснява факта, че липсата на политически опит не му дава зрялост в решенията. Факт е, че неговият трудов стаж е само като Премиер, като Мадуро на Венецуела е автобусен шофьор.

– Каква е общата атмосфера в момента в Гърция. Засилва ли се кризата, или има някакъв оптимизъм?

– Не се засилва, направо те тласка на финал. Днес обявиха, че кредиторите са поискали минималната пенсия да бъде орязана от 384 на 250 евро от което е видно, че кризата удря червено. Но това е в бюджетния сектор, защото има една друга Гърция, която контролира световния флот и води класацията в този сектор. Гръцките корабни магнати притежават плавателни съдове и съоръжения на стойност над 11 милиарда долара, което ги прави най-мощните в света. Другият здрав сектор, който ги държи е туризмът. Така че Гърция ще издържи, но при правилно управление. Този хаос, който цари в момента не носи нищо добро. За мен гръцките управляващи живеят в един буркан и нямат поглед върху мащабите на метастазите, които разяждат страната.

– Поредният Мицотакис оглави Нова демокрация. Връща ли се наследяването в гръцката политика?

– Мицотакис е една голяма надежда за Гърция, която на практика няма и друга алтернатива. Чрез него на власт се връщат големите политически династии. Кириакос Мицотакис е млад и добре образован полиглот, представител е на новото поколение гръцки политици, които са наясно с проблемите на страната и са готови да предприемат необходимата модернизация на политическата система и обществото. За Алексис Ципрас той е един опасен съперник.

– Как според вас ще приключи проблемът с двустранната блокада?

– Терминът „двустранна блокада” е само в България. Гърците не правят нищо на инат, нито пък защото имат някакво отношение към България. Те просто имат много силни синдикални организации и се държат. Взето е решение за блокада, така ще бъде. Те не се интересуват от това как ние виждаме нещата, те се вълнуват от постигане на техните цели единствено и само в Гърция. Те казват: ние водим своя битка и в собствената си страна. Готови сме да преговаряме с българите и предлагаме решения, които те отказват да приемат. Пропускаме леки коли и автобуси, отваряме пускови прозорци и за товарни автомобили. Добронамерени сме. От там насетне какво се предава като инфо в България не е наш проблем.

Аз лично недоумявам каква е тази мания за блокадите по границите, когато цяла Гърция е в блокади. Когато мине граница, ТИР-ът и спре на следващите 100 км на друга блокада, пак ли министъра ще викат като линейка да чисти пътя? До Солун са 3 блокади, а до Атина 30. Какво правим? Загубили сме 7 милиона. Ами колкото ние сме загубили толкова и те, и цяла Европа, която пътува от там. В никакъв случай не ги подкрепям, да не бъда разбрана погрешно, но смятам, че въпросът трябва да се реши на друго ниво.

Ние дори не си даваме сметка, че с тези антиблокади работим за тяхната кауза, защото когато колоната стигне 40 км, Европа ще обърне внимание на тях, а не на нас. СИРИЗА пипа с бели ръкавици в момента, защото ако една блокада падне, нови 50 ще се появят.

И на мен като българка е неприемливо цял министър да ходи три пъти там и да се моли на тези трактористи. Той трябва да се среща с техния министър. Това са въпроси, които се решават на друго ниво според мен, а не с тях.

– Защо гърците блокират границата само през зимата. Очакваш ли да бъде вдигната скоро и кога?

– Това е мит, че гърците блокират само зимата. Ами по това време се коват законите и заседава съответно Парламентът, а не през лятото. Конкретната блокада тази година започна в деня, когато пристигнаха европейските кредитори в Атина и започнаха да преговарят с управляващите именно за направените предложения от правителството за увеличаване на осигуровките и данъците. Кога да стачкуват, примерно април или май, когато законът ще бъде приет? Аз разбирам, че исторически сме обременени спрямо гърците, но е добре да даваме воля понякога и на логиката. В България кога протестират? Преди да се приеме един закон или след като е приет?!?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене