Хиляди , глобени с електронен фиш си искат парите от КАТ

електронен фиш

Хиляди шофьори, глобени от КАТ с електронен фиш за превишена скорост от мобилни камери от патрулки, ще заведат колективен иск в Софийския градски съд срещу държавата, за да получат парите си обратно, пише „Телеграф“.

Неправителствени организации от пътния бранш подемат инициативата.

„Започнали сме създаването на виртуална приемна в интернет. Там всеки глобен с електронен фиш от мобилна камера, който пази документи за това, ще може да се включи в иска безплатно“, коментираха от НПО-тата.

На 30 януари на Общото събрание на магистратите от Върховния административен съд бе взето единодушно решение, че използването на 137-те подвижни радара на Пътна полиция противоречи на законовите разпоредби.

Според съдиите устройствата могат лесно да се манипулират. Освен това монтирани по този начин в полицейски коли, не биха могли да бъдат използвани.

Абсурдно е да са без независимо захранване, а да работят чрез акумулатора на колата. По този начин дори зареждане на мобилен телефон в патрулката би могло да доведе до смущения, категорични са юристи, запознати с тълкувателното решение на ВАС.

По думите им както сега, така и преди подвижните радари с камери са работили против законовите разпоредби. Затова и хиляди шофьори са глобени неправомерно. Между 200 и 300 хиляди са потърпевшите водачи всяка година, сочи статистиката на Пътна полиция.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене