Без категория

Националния печат

печат

В.“Сега“

 МВР и прокуратурата влязоха зрелищно в Столичната община

Настъплението на МВР и прокуратурата срещу Столичната община придобива все по-голям размах, след като вчера прокурори влязоха показно в Столичната община и в Общинска банка при акция, чиято цел бе забулена в пълна тайна. Пълното мълчание от страна на институциите породи различни спекулации за операцията, като версиите варираха от канала за кокаин, разкрит във Франция преди седмица, до разследване за големите сделки и паричните потоци по времето на бивш кмет.

Само един полицай отива на съд за кървавите сблъсъци пред парламента

Единственият полицай, който бе уличен в полицейско насилие срещу протестиращи граждани в нощта на 23 срещу 24 юли м.г. при обсадата на парламента, отива на съд за нанасяне на лека телесна повреда. Това е Веселин Денчев от Дирекция „Специализирани полицейски сили“, съобщи „Правен свят“, като се позова на говорителя на Софийската районна прокуратура (СРП) Петър Белчев.

БАН иска по-високи детски за образованите родители

Системата на социалните помощи у нас е неефективна и моделът трябва да се смени кардинално. Това е един от изводите на учените от БАН, представен на форума „Демографска ситуация и развитието на България“. Учените от Института за изследване на населението и човека искат държавата да намери начини да стимулира образованите родители (със средно и висше образование) да получават „много по-високи поощрения при раждането на по-голям брой деца“.

В.  „Монитор“

Учените твърдят: Нацията оцелява

Българската нация оцелява и няма изчезне. Това е един от изводите на анализ, направен от Българската академия на науките.

„Исторически анализ на демографската картина показва, че през годините населението се е покачвало и намалявало. Така че твърденията, че нацията се топи или че ще изчезне, са неоснователни”, заяви доц. Венцислав Мучинов от Института за изследване на населението и човека при БАН.

Дават шефката на Фонда за лечение на деца на съд

Шефката на Фонда за лечение на деца ще бъде дадена на съд от родители на малчугани, чиято животоспасяваща терапия е забавена с месеци и така животът им е поставен в опасност. Това съобщиха родителите вчера. Те настояват за незабавната оставка на д-р Ива Станкова заради отказа да бъдат отпуснати средства за лечението на невръстните пациенти.

Осем случая на свински грип в Добрич

Общо осем са случаите на потвърден свински грип или така наречения щам на грипния вирус AH1N1 в Добрич, научи „Монитор”. Според лекари това е най-сериозната грипна вълна от дълги години насам в областта. Две деца са станали жертви на вирусни заболявания – едното било на година и осем, а другото на две години, за които „Монитор” вече съобщи. От болните, за които е потвърден щамът на свински грип, няма починали. За първото починало дете не се доказа наличие на щама на свински грип, въпреки че проби са били изпратени в националната лаборатория.

В.  „Стандарт“

Българи купуват хипермаркети

Две големи чужди търговски вериги у нас минаха в български ръце. „Пикадили“ става собственост на „АП Март“, след като белгийската компания „Делез Груп“ обяви, че е подписала споразумение за продажба на бизнеса си в България. „Видеолукс Холдинг“, който управлява „Технополис“, пък придобива магазините на „Практикер“ в България. „АП Март“ е инвестиционно дружество, създадено специално за покупката на „Пикадили“.

Хотел “Родина” на тезгяха за 22 млн.

Столичният хотел „Родина“ отново е на тезгяха. Той се предлага на публичен търг за четвърти път, научи „Стандарт“. От 7 март до 7 април се приемат оферти на потенциални купувачи. Началната цена с включено ДДС е 22 720 000 лева, става ясно от обява на сайта на частните съдебни изпълнители. В сравнение с първия път цената на хотела е паднала над два пъти. Тогава „Родина“ се е продавал за 44 429 000 млн лв. На 8 април сутринта ще бъде обявен купувачът.

Таван на таксите за бирници 

Таван за таксите на бирниците ще въведе парламентът. Поправките в Закона за частните съдебни изпълнители ще бъдат внесени до дни в Народното събрание. Автор на промените е червеният депутат Страхил Ангелов. Той предлага в закона да бъде записан нов член, който гласи, че „сборът на всички такси по изпълнението не може да надхвърля една втора от вземането“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене