Владимир Москов: Много важно е да намерим източници на приходи за общините

Приоритет за нас трябва да е търсенето на източници на приходи, тъй като голяма част от общините се декапитализираха. Доста имоти, общинска собственост, вече са продадени. И няма други финансови приходи. Това твърди кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Само преди дни, на 3 февруари, беше издигнат и подкрепен единодушно за член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Кандидатурата му беше предложена по време на регионално заседание на Югозападен район, който има 4 места в УС. Градоначалникът е убеден, че е необходим нормален диалог с централната власт, а не да се търси конфронтация. Той смята, че един от начините за решаването на проблема с недостатъчните приходи на общините е част от някои данъци да се връщат в общинската хазна.

Това може да е Данък общ доход или Данък върху добавената стойност. Целта е да има доходи в местната власт, за да се решават по-добре социалните проблеми. Защото не е тайна, че всичко търпи амортизация – инфраструктура, осветление, материална база и др.

”Няма как с европейските средства по програмите да осигурим навсякъде лъскави улици, сгради, детски градини. Затова е време да намерим решение на този проблем с управляващите. Целта е да сме максимално полезни на хората. Националното сдружение на общините е нужно да се усъвършенства като организация в услуга на общините – да се съобразява с исканията им, да намира решения на проблемите им”, твърди Владимир Москов.

Той не крие и друг факт – доста общини са с дългове. Част от тях обаче са натрупани заради края на програмния период – по някои проекти са направени непредвидени разходи, взети са заеми. По този начин се трупат задължения, а европейските средства се превеждат на по-късен етап. Според градоначалника на Гоце Делчев е нормално общините да теглят банкови кредити за благоустрояване. В повечето населени места основните ремонти на инфраструктурата са правени през 80-те години на миналия век, някъде чак през 70-те.

В момента изграденото е амортизирано, авариите са чести, налагат се спешни ремонти.

„Когато бюджетът не достига, теглиш заем, за да решиш проблема. Защото няма как да оставиш хората без вода, без достъп до сградите, без асфалтирани улици. Само заедно с централната власт можем да осигурим по-добра среда за живеене на гражданите”, убеден е Владимир Москов.

Трябва да си партнираме, ние да сме индикатор на проблемите, да ги идентифицираме и да бъдем катализатор на техните решения. А това ще стане с непрекъснат диалог с централната власт, казва той. Друга основна цел е децентрализацията на общините. Но не, както в последно време се случва, само в посока на вменяване на ангажименти и отговорности без осигуряване на финансов ресурс. Стига само задължения, време е и за права на общините, допълва кметът на Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене