Фестивалът „Златен грозд“ превърна Мелник в столица на виното

Фестивалът „Златен грозд” превърна Мелник в истинска столица на хубавото вино. Празникът съживи градчето, в което пристигнаха десетки гости от страната и чужбина, жадни да опитат от течния елексир и да се насладят на магията на пясъчните пирамиди. Най-доволни от събитието останаха хотелиерите и механджиите, които разтвориха порти, за да посрещнат любопитните туристи.

Вчера празникът премина под знака на маскарадните игри. Кукерите прогониха злите сили и изпълниха ритуали за здраве и берекет. Туристите пък научиха тънкостите на винарския маъсторлък и дегустираха от бъчвите безплатно.

Свещеник освети младите вина, а по-късно фестивалът продължи с песни и танци на самодейни групи от района. Народни певци, гайдари от Родопите, фолклорни групи от няколко сандански села зарадваха стотиците гости на градчето. Накрая бе наградено най-хубавото вино, отличено от публиката, а томбола осигури на зрителите атрактивни награди.

„С този фестивал помагаме за утвърждаването на виното като национален продукт и за развитието на региона като дестинация за винен туризъм. Радваме се, че той добива все по-голяма популярност, толкова много хора не е имало никога досега”, сподели кметът на Мелник Наско Петев.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене