В. Новоселски прибира 3.6 млн. лв. от ЮЗДП за 66 коли, ловните стопанства с нулев интерес към суперлуксозния джип за 200 000 лв., 2-ма австрийци ще го сефтосат чак на 20 април

Благоевградският автотърговец Васил Новоселски ще прибере 3 036 000 лв. без ДДС от Югозападното държавно предприятие за 66 нови високопроходими автомобила 4х4. Завчера бе крайният срок за обжалване в Комисията за защита на конкуренцията на процерурата и явно никой не е възроптал, защото Агенцията за обществени поръчки сложи на сайта си срещу обявата гриф „затворена“.

Обявяването на Новоселски за доставчика, който до 90 дни трябва да паркира в двора на ЮЗДП – Благоевград 66 тойоти, разби мълвата, че същият брой коли стоят на склад в Сливен, защото обществената поръчка предварително е обещана на съученик на ресорния министър Десислава Танева, дистрибутор на същата марка коли.

Припомняме, че Новоселски бе единственият кандидат за доставчик на автомобилите, до последно обаче не бе ясно дали Агенцията за обществени поръчки няма да анулира търга с мотив, че за постигане на главното условие в поръчката – най-ниска цена, са необхомиди поне двама участници.

Скъпите автомобили, които ще подсилят автомобилния парк на ЮЗДП, са с дизелов редови двигател от 2500 куб. см и 150 к.с., дълги са по 5,3 м. Те ще бъдат разпределени между горските стопанства в системата на предприятието.

В същото време суперлуксозният джип за 160 000 лв. без ДДС, който Министерството на земеделието и горите изпрати преди Нова година на ЮЗДП, вече близо месец и половина не е напускал гаража на предприятието в Благоевград. Тъй като той бе поръчан за нуждите на богати ловци, пристигащи в България да ловуват в някое от ловните ни стопанства, преди месец директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов обясни, че ще бъде изпращан в стопанствата само по заявка на директорите им.

„До момента при нас обаче не е постъпила нито една такава заявка”, уточни вчера инж. Дамянов. Причината според него е в „мъртвия“ за ловуване сезон, който ще приключи едва през пролетта.

Колегите му в предприятието, които още не са виждали  прословутото возило, бяха категорични, че джипът няма да се скапе в гаража – той има 12-годишна гаранция срещу ръждясване.

Припомняме, че джипът е марка Toyota Land Cruiser /200 V8/, тежи 2640 кг и харчи от 9 до 12 литра гориво на 100 км, има 5 врати, мощността му е 235 к.с., вдига до 210 км/ч и качва до 100 км/ч за 8,6 секунди. Сред екстрите му са кожен салон и монитори на задните седалки, от които ловците ще могат да пращат имейли, докато пътуват към стопанството.

Най-вероятно първата заявка за японското чудо ще дойде от Държавно ловно стопанство „Дикчан“. Директорът му Пламен Поюков вчера съобщи, че при него вече е направена първата резервация за лов за дните от 20 до 25 април. Тя е от двамата богати австрийци, които пристигат да гърмят по глухари, муфлон, дива свиня и вълк.

„Миналата година двамата дойдоха за пръв път в стопанството, отстреляха 2 прасета и изкарахме от престоя им 9000 евро”, спомни си Поюков. В края на месеца той ще се срещне с двамата на ловно изложение в Залцбург, за да потвърдят резервацията си, и ведната след това щял да изпрати заявка в ЮЗДП за джипа, с който богаташите да бъдат превозени от летището до Сатовча и обратно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене