Правителството награждава лекарките, спасили живота на бебе от Симитли

Премиерът Бойко Борисов възложи на министъра на здравеопазването да започне процедура за награждаване от правителството на екипа медици, извършили уникална вътреутробна операция, довела до раждането на здраво бебе и запазване живота на майката. Случаят със семейството от Симитли, стана обществено известен в края на миналата седмица и бе коментиран на днешното заседание на Министерския съвет.

„Имената на тези лекари са д-р Чернева и д-р Михова – оператори, д-р Василева – анестезиолог, д-р Стоичкова – неонатолог, медицинските сестри Докозанова и Тюлтинова”, посочи министър Петър Москов.

Всеки такъв акт на отговорност, добрите неща, хубавите практики, проявите на добро отношение и висок професионализъм трябва да бъдат оценявани във всяка една система, коментира министърът на здравеопазването.

До уникалната операция на нероденото бебе се стигна след като при редовен преглед по време на бременността на жената от Симитли, лекарите установили, че бебето събира вода в белия дроб. Прогнозирали, че бебето няма да оцелее, а семейството е чакало детето 10 години. Затова решили, че единственият начин да му помогнат е да извадят тази течност от плеврите. Успешната операция продължила 12 часа.

Преди няколко дни Християна беше изписана жива и здрава и вече е при родителите си в Симитли. Родителите нямат възможност да поемат разходите за операцията и лекарките с добри сърца се отказаха от хонорарите си.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене