Кирил Котев: Искам да оправдая голямото доверие на санданчани към мен

За мен няма работно време, на разположение съм денонощно, споделя младият кмет

 

34-годишният Кирил Котев e политикът, който успя да прекъсне 12-годишното управление на Андон Тотев като кмет на Сандански. С неговото име мнозина жители на града свързват надеждите си за възраждането на града, като един от най-големите СПА курорти у нас и на Балканите. По професия Котев е икономист. Роден е на 15 януари 1981 г. в Сандански. Женен, има две деца. Ето какво сподели той пред Kmeta.bg.

 

– Г-н Котев, вие сте един от младите българските кметове. Какво ви накара да се захванете с тази толкова отговорна длъжност?

– Просто така се стекоха събитията, че се наложи аз да поема отговорността в Сандански и да се кандидатирам за кмет. Бях водач на листата за общински съветници на ГЕРБ, след което станах преференциално народен представител. Така сметнах за редно да се опитам да стана кмет на Сандански, защото обичам този град. Получих огромна подкрепа на местните избори и се надявам да оправдая доверието на хората, гласували за мен, а и на всички санданчани.

 

– Какви качества трябва да притежава кметът, според вас?

– Това, което съм разбрал до момента е, че най-важното за един градоначалник е да има търпение. Също така кметът трябва да умее да стои в периферията на събитията, за да има по-добър поглед върху случващото се. Така той ще може да вземе трезво решение. 

 

– Какво е работното ви време?

– Работният ми ден започва в 8 сутринта и съм на разположение денонощно. Телефонът ми е включен постоянно. Дори в събота и неделя работим по проектите. Знаете, че по тях се гонят срокове и докато не приключим с дадена задача, всеки ден е работен.

 

– Какви цели ще преследвате през тази година?

– Както казах, най-голямата ми цел е да не разочаровам моите съграждани и да оправдая голямото доверие, което ми гласуваха. Това може да се постигне само с видими резултати.

 

– Знаем, че голяма част от работата ви е свързана с проекта за енергийна ефективност на жилищните сгради. Разкажете ни повече за санирането в Сандански.

– Работим по две програми. Едната е Националната програма за енергийна ефективност за панелните блокове. Успоредно с нея работим по програма, която е по „Региони в растеж“. И там бюджетът ни е ограничен на 9.7 милиона. Половината от тези средства са за обществени сгради, а другите са за частни. В това число влизат и тухлените постройки, както и еднофамилни къщи.

Сформирали сме екип от 4 човека, който е на разположение дори и през събота и неделя до 19:00 ч. Тяхна задача е да ходят на събранията на сдруженията на собствениците. Хората проявяват по-голям интерес от очаквания. С програмата по „Региони в растеж“ сме изпълнили бюджета, отреден за частни сгради. За съжаление трябва да спрем да записваме нови граждани и да се насочим към тръжни процедури.

 

– Кои са най-належащите проблеми в Сандански?

– Трудностите са свързани с проектите, по които трябва да гоним срокове. Едно от първите ми действия, след като станах кмет, бе да се запозная именно с тях. Насочихме усилия, за да завършим в срок тези проекти, защото жителите на общината трябва да са доволни от своя кмет. Проектът, известен в Сандански като „Базиликата“, бе под риск, а с него – 6 млн. лв. В края на този месец стартира трансграничното сътрудничество с Македония. Участваме в един проект по „Красива България“ , който изтече преди три седмици. Насочваме усилия и по създаване на проекти по новия програмен период.

 

– Какви са приоритетите в бюджета на общината?

– За капиталовите разходи се хвърлят най-много средства. Поискали сме доклад от всички 52-ма кметове на села в община Сандански. На база на тези отчети сме разпределили средствата по най-справедливия начин. Тези, които имат по-големи и спешни нужди, ще получат повече. Смятам, че приоритетът в бюджета се пада и на детските градини и училищата.

 

– Наистина 52 села са доста за една община. От какво се оплакват най-вече жителите им?

– Едва ли ще изненадам някого ако заявя, че проблемите на хората из селата са свързани с липсата на добра пътна мрежа. Освен това не могат да бъдат покрити и медицинските им нужди. Наясно сте, че това са проблемите на селата в цяла България. В малките населени места 90% от населението застарява, но е хубаво, че в Сандански има и живи села, в които живеят много млади хора.

 

– Водите ли преговори с инвеститори, които да разкрият нови работни места?

– Провеждам много срещи с частния сектор. Ако половината от техните инвестиции се осъществят, ще бъде чудесно. Към момента не искам да разкривам каква е дейността на фирмите, които искат да инвестират в нашата община.

 

– Успявате ли да задържите младите хора в Сандански?

– Повечето млади отиват в София и чужбина. Единственият начин да ги накараме да останат, е ако им осигурим работа. Сандански е туристически град, атрактивен за младите хора и съм оптимист, че все по-голяма част от тях ще предпочетат да търсят реализация в родното си място.

 

– Ще развивате ли спорта в града?

– Вече текат комисии, които обсъждат бъдещето на футболния ни клуб „Вихрен“. Нагласите са, че общината ще дава пари за развитие на масовия спорт. Хората, които плащат своите данъци, се интересуват от това дали има къде да спортуват и тренират децата им, а не толкова от това градът да има изявени състезатели. Знаем, че 90 % от децата няма да станат професионалисти, но най-важното е, че спортуват, за да са здрави и за да се учат на ред и дисциплина.

 

www.sandanskivesti.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене