Енергийният експерт Кирил Темелков, роден в гр. Гоце Делчев: „Южен поток“ може да се случи, но не във формата, в която беше започнат първоначално

Темелков е категоричен: „Най-важно е да си изиграем нашата игра добре, а това значи – в наш интерес спрямо геополитиката, която се разиграва днес

 

 

 

 

 

 

Ралица ВАСИЛЕВА
Енергийният експерт Кирил Темелков е роден през 1974 г. в гр. Гоце Делчев. Завършил е Университета за национално и световно стопанство, специалност „Икономика и управление на търговията”. Владее английски и руски език.
Има богат опит в областта на енергетиката. От 1999 г. последователно е работил в „Булгаргаз” ЕАД и „Булгартрансгаз” ЕАД, като в периода от 2000 до 2008 г. е изпълнявал длъжността ръководител на търговски отдел. От май 2010 г. е управител на „Набуко Газ пайп-лайн България” ЕООД. През юли 2011 г. Кирил Темелков е назначен като изпълнителен директор в „Булгартрансгаз”, а в началото на 2015 г. неговото място заема Георги Гегов. Освен Темелков е сменен и целият управителен съвет на „Булгартрансгаз”.
Според него „Южен поток“ е възможен само синхронизиран с всички страни. „Газовата структура не става толкова бързо, важно е как ще изиграем нашата игра”, коментира Темелков в началото на януари.
„Южен поток“ може да се случи, но не във формата, в която беше започнат първоначално. Когато се синхронизира проектът с всички заинтересовани държави, той може да се реализира”, обяви енергийният експерт.
Според него до сериозен проблем с газа не се е стигнало, защото бяха предприети адекватни мерки от страна на правителството. Но защо се стигна до това премиерът да се занимава с този проблем, обяснение дължи „Овъргаз“, който твърди, че са изпълнили всички точки по договора, но не са получили необходимото количество газ, защото такъв случай досега не е имало, посочва Темелков.
„Има определен ред и условия, по които се доставя газа, това е разписано много ясно на страницата на обществения доставчик. Настъпил е обаче проблем с така нареченото търговско балансиране на системата. Тоест, има предпоставки, да не бъде доставен необходимия газ за страната. Когато се идентифицира такава опасност, то доставчикът трябва да алармира съответните институции. Всички са действали правилно в тази ситуация, но защо се е стигнало до търговското дебалансиране е друг въпрос и той е – защо „Овъргаз” доставчик не е доставил на „Овъргаз” мрежи необходимия газ. Проблемът идва от факта, че се борим от една страна за либерализиран пазар – ние го имаме и в момента, но нямаме конкурентен пазар. При нас е много либерален режима за продажба на газ, но нямаме конкурентен пазар – тоест, да осигурим газ от други източници, освен руския газ, за да може да се конкурират. В този смисъл нямаме свободен пазар. Това е обективно състояние, което не можем да променим”, обясни казуса Темелков.
Той не се ангажира да коментира отношенията между „Овъргаз” и „Газпром”, защото не познава договорите, сключени между двете страни. Но е факт, че в този случай Овъргаз доставчикът, който е търговецът, е поел ангажимент да достави определено количество газ, но то не се е случило. Но пък Овъргаз мрежи е лицензиантът, който е трябвало да реагира адекватно на тази ситуация.
Темелков е категоричен, че развитието на газовата структура не става толкова бързо. „Не трябва да казваме, че проектите за интерконекторите се забавят, защото трябва да се осмислят икономически, за да може да се реализират. Това, което се вижда в момента е, че внимателно се следят тенденциите. Най-важно е да си изиграем нашата игра добре, а това значи – в наш интерес спрямо геополитиката, която се разиграва днес”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене