Депутатът от Сандански Атанас Стоянов с въпрос към министър Рашидов за финансирането на читалищата

Държавата трябва да създаде данъчни облекчения за всички, които със средства подпомагат дейността на читалища, предлага народният представител

Нужни са законови промени, които да вменят на общините финансово да подпомагат читалищата на тяхна територия, както и данъчни облекчения за дарителите им, категоричен е депутатът Атанас Стоянов.

Народният представител от Патриотичния фронт и член на ръководството на ВМРО Атанас Стоянов постави питане към министъра на културата Вежди Рашидов по време на петъчния парламентарен контрол. Той пита за възможностите за допълнително финансово подпомагане на читалищата в страната.

Министърът посочи, че в държавния бюджет за 2016 година са заложени 53 млн. лв. за читалищна дейност. Мнението на Стоянов обаче е, че тази сума е предназначена предимно за възнаграждения и осигуровки за 7500 държавни субсидирани бройки.

При положение че в страната има регистрирани официално около 3500 читалища сумата, гласувана в бюджет’2016, е крайно недостатъчна. Средства за реална културна, духовна и самодейна дейност и тази година липсват и читалищата търсят странични приходоизточници, репликира депутатът.

Тези източници могат да бъдат съответните общини, приходи от наеми и дарения от спомоществуватели.

Атанас Стоянов е убеден, че е назрял моментът за подготовка на нова законодателна уредба и нов закон за народните читалищата. Необходимо е парламентът да заложи императивни правни норми, чрез които да вмени като пряк ангажимент на общините да подпомагат читалищата на тяхна територия.

От друга страна държавата трябва да създаде данъчни облекчения за всички онези правни субекти, които със средства подпомагат дейността на читалища, смята още народният представител.

Министър Рашидов в отговора си посочи, че засега финансовите възможности на бюджета са такива. По думите му Mинистерството на културата търси и други източни за финансиране на читалищата и по-специално на библиотеките – за закупуване на книги.

Рашидов информира също, че едно от финансовите пера е оперативна програма „Региони в растеж“, с която читалището може да се подпомогне, както кандидатства със съответни проекти.

Стоянов от своя страна посочи, че либералният режим на регистрация на читалищата до голяма степен спомага за несправедливото разпределение на средствата.

Получава се, че активно действащи читалища получават нелогично малки суми за сметка на такива, които само формално съществуват в правния читалищен мир, а не осъществяват реална дейност, коментира в заключение депутатът.

www.sandanski1.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене