Проф. Недим Генджев: ВКС показа, че вакъфските имоти няма да попаднат в чужди ръце

Професор Недим Генджев, председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет на мюсюлманското изповедание, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: Върховният касационен съд отхвърли опита на мюфтийството да обжалва делото за вакъфските имоти и по-точно решението му е на кого принадлежи правоприемствеността на вакъфските имоти в България. Върховният касационен съд не допуска касационно обжалване на решението на Софийския апелативен съд по искането на мюсюлманското изповедание за установяване на тази правоприемственост. Подробности още ще научим от професор Недим Генджев, председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет по мюсюлманското изповедание. Професор Генджев, какво произлиза от това решение?
Недим Генджев: Много сме радостни. Четвъртък е един, бих казал, щастлив ден за мюсюлманите в Република България – онези, които милеят и живеят в Република България, защото съгласно решението на Върховния касационен съд, той остави в сила решението на Софийския апелативен съд, че правоприемствеността на вакъфските имоти в Република България е в полза на мюсюлманското сунитско ханефитско вероизповедание и това е, дето се казва, един радостен ден, нали за България, защото, нали, съгласно Закона за вероизповеданията, приет 2003 година, в предходните разпоредби беше казано, че всяко вероизповедание подава молба в Софийски градски съд, за да докаже кой е правоприемник на имотите, принадлежали на вероизповеданието до 1945 година, когато са били одържавени или са станали общинска собственост. Ние заведохме дело и след тежка, бих казал, съдебна битка, съдът показа, че има една независима съдебна система в България и вакъфските имоти няма да попаднат в чужди ръце, да го кажем.
Водещ: Професор Генджев, с този акт на Апелативния съд всъщност бе отнета възможността на Главното мюфтийство да поддържа исковете срещу редица български общини за собственост върху исторически паметници, сред които „Куршум джамия“ и “Кармазъ джамия” в Карлово, „Ески джамия“ в Стара Загора, джамиите „Ахмед бей“ и „Фатих Мехмед“ в Кюстендил и други вакъфски имоти в цялата страна.
Недим Генджев: Да, да, в Карлово, в Казанлък, в Кюстендил, къде ли не.
Водещ: Т.е. те си остават на общините. А има още едно дело във Върховния касационен съд – то е за това, кой ще оглави и мюсюлманското вероизповедание. Какво е развитието на това дело?
Недим Генджев: Значи, то беше обжалвано преди двадесетина дена, доколкото аз знам, но мисля, че Върховният касационен съд и там принципно ще се произнесе. Значи, това е независимата съдебна система, тя ще си каже думата, защото Софийският апелативен съд безапелационно обяви, че Висшият мюсюлмански духовен съвет, оглавяван от мен, е законният представител на мюсюлманското изповедание в България и се надяваме, че Върховният касационен съд ще отхвърли тяхната жалба.
Водещ: Професор Генджев, може ли въз основа на двете решения на Върховния касационен съд по две различни дела, за които вече говорихме, да се направи изводът, че състоялата се на 24-ти януари национална мюсюлманска конференция е нелегитимна?
Недим Генджев: Това е напълно вярно. И те го знаят това нещо, защото освен, нали, че има решението на Софийския апелативен съд, което те го обжалваха във ВКС, има и възбрана за провеждане на национални мюсюлмански конференции, минала през три инстанции – Софийски градски съд, Апелативен съд и Върховен касационен съд. Това е възбрана, че никой няма право да прави конференция освен Висшия мюсюлмански духовен съвет, възглавяван от професор доктор Недим Генджев. Така че, нали, те даже да внесат, има възбрана, те в Софийски градски съд ще кажат: „Чакайте, има възбрана, първо, единствено професор доктор Недим Генджев може да прави конференция съгласно решенията на Софийския апелативен съд.“, и ще отхвърли, аз се надявам, че ще отхвърли тяхната жалба. Това е тяхната молба за регистрация.
Водещ: Т.е. тази конференция, състояла се в неделя, е нелегитимна?
Недим Генджев: Напълно е нелегитимна. Те искаха някакви демонстрации да правят, но видяхте ли, че те половината бяха мургави братя. Аз нямам нищо против, но те не бяха имами, и доколкото аз знам, сега много джамийски настоятелства и имами скочиха, защото те приеха някакви нескопосани решения за вакъфските имоти. Искат да предоставят вакъфските имоти на турски фирми на ТИКА, МИКА, което няма да стане, няма да се получи.
Водещ: Ако тази конференция, да допуснем, не бъде регистрирана от Софийския градски съд, какво се случва по-нататък?
Недим Генджев: Това, което ще се случи, е, че аз няма да бързам да вляза, защото в момента, нали, ние обсъждаме с нашия висш духовен съвет какво ще правим с шестте милиона, които Мустафа Али дължи към държавата и към общините. Все пак това е една голяма сума и след като вече мине окончателно, нали през Върховния касационен съд, нали, това дело, за което ние говорихме, нали за обжалването на Софийския апелативен съд кой е ръководител на мюсюлманското изповедание, ще преценим как да направим, но те са готови да избягат. Вижте, нали, не знам дали съм ви го казвал, това, значи нито един от тях, от Висшия духовен съвет, нали, начело на който е Мустафа Али Хаджи, няма жилище в България, нали разбирате какво значи това. Това означава, че може ли един нормален човек с жена, с деца, с внуци да няма поне един апартамент, нали е главен мюфтия на България, а той живее в „Люлин“ в някаква гарсониера с шофьора си, а семейството му е в Турция. И на всичките семействата им са в Турция, а те живеят тук в една обществена сграда, която е на мюфтийството.
Цоня СЪБЧЕВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене