Превозвачи утре се събират на пътя при Господинци с искане да се отвори ГКПП-Илинден

Превозвачи от Пиринско утре ще се съберат на мирен протест при гоцеделечевското село Господиници с искане да бъде отворена границата с Гърция при ГКПП-Илинден. Шосето няма да се затваря, но движението между Гоце Делчев и Банско в часовете от 17 до 19 часа ще бъде затруднено.

Преди дни представители на бизнеса се събраха на протест с настояване пунктът Илинден-Ексохи да бъде отворен за бизнеса. В момента той е затворен по настояване на гръцките власти заради пандемията от коронавирус. Това ограничение обаче принуждава превозвачите да пътуват 300 км допълнително през Папазчаир, за да стигнат до единствения в момента отворен пункт с южната ни съседка – Кулата.

„Ние искаме яснота кога ще бъде отворена границата. Не намираме логика в това преминаването през Илинден да е забранено, след като през Кулата за шофьорите на камиони не се изисква нитто PCR тестове, нито кодове“, коментира тогава Кръстьо Веселинков, дървопреработвател от Неврокопско.

ГКПП-Илинден-Ексохи е затворен от 22 юли за всички превозни средства, включително и за пешеходци, както и за сезонни работници.
Превозвачите настояват властите у нас и в Гърция да решат проблема и да отворят границата.

Според представители на бизнеса в региона превозвачите реализират ежедневно по около 200 евро загуби заради затворения пункт.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене