ЕКСКЛУЗИВНО! САМО В ТОП ПРЕСА! Илиян Юручки 20 години творческа дейност

Илиян Юручки - 2Илиян Юручки е роден през 1977 г. в Благоевград. В Читалище ”Култура – 1932” – град Кресна прави първите си срещи с музиката в школата по акордеон, а по-късно и като солист на Ансамбъла за народни песни и танци към читалището. Към професионално занимание с народно пеене го насочва Любимка Бисерова. През 1996 година завършва Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” – град Котел в класа по народно пеене на Стефка Хътова. Тогава прави и първите си опити за композиране. През 2002 г. Завършва АМТИИ Пловдив с две магистърски специалности – Дирижиране на народни състави в класа на Проф. Василка Спасова и Етномузикология. Изучава факултативно композиция при проф. Николай Стойков. От основателите е на Ансамбъл Елика – град Пловдив, който тогава се състои от студенти – музиканти и танцьори. 1999 г. издава първия си сборник с песни за народен хор. В периода 1999 – 2004 работи в организационния екип на Фондация „Пирин пее” за организиране на едноименния събор. След завършването се установява в Благоевград и създава Камерен вокален ансамбъл „Езерец”. През 2007 г. възстановява дейността на Ансамбъла за народни песни и танци „Синаница” към Народно читалище „Култура – 1932” – Кресна, чийто председател е вече втори мандат. От 2013 г. е Секретар на Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1866” – Благоевград. През 2013 г. издава и втория си сборник с песни за народен хор.

Срещам се с Илиян Юручки след концерта, за да разкаже как се чувства?
– Изключително съм щастлив, че голяма част от приятелите ми успяха да дойдат. За съжаление, заради атмосферните условия много от приятелите, които живеят извън Благоевград не успяха да присъстват. Това са много важни хора за мен, моите преподаватели от Пловдив не посмяха да пътуват. Но залата беше пълна, което страшно ме радва, че всъщност нещата, които правя вълнуват хората. А целта на изкуството е точно това, да зарадваме хората, да ги развълнуваме по някакъв начин и да им покажем, че нещата могат да се случват въпреки всякакви обстановки, които се опитват да ни убеждават, политически, икономически, всякакви. Изкуството се е правило във всички периоди на човечеството, когато е било абсолютна мизерия. Днес е 160 годишнината на Моцарт. Знаете, той в какви времена е живял и какво наследство е оставил. Така, че не смятам каквото и да било състояние материално е оправдание ние да не запазваме нашата култура и да не я развиваме.

Вчера на концерта видях 90% от творците на Благоевград, поети, певци, обществени личности. Как се постига този голям интерес?
– Това са хора, мои приятели и колеги. Наистина залата беше пълна имаше и хора отвън в коридора.

Като погледнете назад, тези 20 години как минаха?
– Като миг. Имам чувството, че вчера съм завършил средното училище, кога мина и академията… Вече и самия “Езерец” е на 13 години, създаден е в Благоевград. Наистина времето няма никакво значение, важно е какво остава.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене