Условията за отпускане на инвалидни пенсии остават

Условията за отпускане на инвалидни пенсии ще се запазят, съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде БНР.

Законодателните промени, свързани с реформа в експертизата на работоспособността, предвиждат да не се посочва определен процент намалена работоспособност след заболяване на работещия.

По-големи промени ще има в случаите, свързани с хора, които имат осигурителен стаж и са в трудоспособна възраст.

Там целта е да се потърсят възможности на съответния човек да не му се даде просто една инвалидна пенсия, а държавата да мобилизира ресурса си и в максимална степен да се опита да помогне на този човек да се върне на пазара на труда, съобразно възможностите и заболяването му, обясни вицепремиерът.

Ролята на експертизата по трудоспособността и тази комисия ще бъде да доведе човека до работно място.

Промените ще помогнат на хората с увреждания, защото ще има индивидуален подход, коментира и директорът на Агенцията на хората с увреждания Минчо Коларски:

„Това понятие на трудоспособност, което сега съществува в ТЕЛК, на практика затваря пазара на труда за хората с увреждания.Тази дамга нетрудоспособен с новия подход ще изчезне“, обясни още Минчо Коларски.

Никой няма да бъде лишен от инвалидна пенсия, допълни той.

Всеки, който има право да получи инвалидна пенсия, ще я получи, независимо дали иска да работи още или не.

„Но няма как и никъде по света го няма това нещо ти да получиш инвалидна сесия и да останеш на същото работно място“, обясни директорът на Агенцията на хората с увреждания.

Министър Ивайло Калфин коментира още, че социалната комисия за експертизата за работоспособността ще има право да поиска допълнителни изследвания на хората, които са получили заболяване, за да упражнява контрол.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене