Ексклузивно! Говори кметът на град Гоце Делчев, Владимир Москов: И през 2016 г. приоритет за нас ще бъде социалната политика, строим детска градина и общински жилища

– Г-н Москов, каква година изпраща община Гоце Делчев?

– 2015 година беше успешна за община Гоце Делчев. Казвам го съвсем отговорно, на базата на изпълнението на поетите ангажименти към гражданите. Реализираха се важни проекти, градът и останалите населени места стават все по-добри за живеене. Нашата голяма цел е да повишим качеството на живот на жителите. Това ще стане с нови инвестиции, печелене на европейски проекти, нови работни места и алтернатива за заетост на безработните. Годината обаче бе и много напрегната, тъй като нашият стремеж бе да изпълним всичко, което сме обещали.

– Коя е най-важната задача пред общинското ръководство за новата година?

– Основният ни приоритет за 2016 година ще бъде да направим всичко възможно, за да може да запазим икономическата стабилност на общината. Да оптимизираме разходите, да увеличим приходите, да не допускаме да задлъжняваме на партньорите, с които работим. Трябва да успеем да стабилизираме финансово общината. Много важно е да стартираме ударно в новия програмен период. Да върви по план изпълнението на програмата „Региони в растеж“, както и успешно да започнем програмите за трансгранично сътрудничество България-Македония и България-Гърция. Ще заделим финансов ресурс за проектиране, за да подготвим качествени проекти.

– Ще успеете ли да стабилизирате кадрово МБАЛ „Иван Скендеров” в града?

– Работим усилено в тази посока години наред. Не се притесняваме от трудностите, вървим в правилната посока. Искам да подчертая, че здравното заведение обслужва десетки хиляди хора от четири общини – Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово. Ръководството на болницата не спира да обменя опит с водещи лечебници в съседна Гърция. Осигуряваме на лекари–специалисти безплатни общински жилища. Финансираме специализациите на млади медици. Но имаме условие – след специализацията си да останат и да работят 5 години в гоцеделчевската болница.

– Ще бъде ли приоритет и социалната дейност в работата на местната власт?

– Няма как да не е приоритет. Имаме много амбициозна програма. Ще стабилизираме, ще подобрим поддръжката в тях, ще дофинансираме дейността им. Крайната цел е да има необходимите условия за по-добрата и качествена грижа за децата, защото те са най-големият ни капитал. Затова ще се опитаме да намерим финансови средства за изграждането на детска градина в село Лъжница, където в последните години се раждат много бебета. Ако не намерим друг начин, то общината ще тегли банков кредит, но ще направим забавачка за най-малките жители на това населено място. По отношение на социалната политика ще търсим нужното финансиране, за да построим голям жилищен блок, в който ще има 40 жилища. Вече сме определили терен за строителството на сградата, готов е и работният проект. Жилищата ще се ползват от социално слаби семейства, които не могат да се реализират на пазара на труда.

– Един от най-важните проекти е водният цикъл. Докъде стигнаха усилията на общината за осъществяването му?

– Правим всичко възможно, за да можем да реализираме проекта за водния цикъл, но не можем да се ангажираме със срокове, тъй като този въпрос трябва да мине през „ВиК“ – асоциацията, която се създаде под егидата на областната управа в Благоевград. Предвиждаме други конкретни неща. От следващата година да стартира изграждането на спортни площадки в различни населени места. Очакваме стартирането на програмата за развитие на селските райони, чрез която ще кандидатстваме за развитие на инфраструктурата на най-новото село в общината ни – Попови ливади. Заедно с моя екип проучваме възможностите за кандидатстване по европейски програми в Брюксел, който е един резерв за решаване на инфраструктурни проблеми. Също така сме подготвили и проекти за кандидатстване по национални програми, които касаят най-вече проблеми в инфраструктурата на населените места.

– Програмата за саниране върви ли по план?

-В началото на 2016 година ще обявим процедура за определяне на изпълнител за санирането на новите 22 блока в община Гоце Делчев. В момента 5 блока на територията на града се санират. С реализирането на сегашните проекти и на новите смятам, че като цяло програмата добре ще бъде отчетена на територията на град Гоце Делчев. Това е една много успешна програма, която трябва да продължи и да бъде подкрепена от гражданите, а и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да осигури необходимите средства за реализирането й. Ние придвижихме цялата документация, а също така много сериозна беше и подкрепата от МРРБ. Министър Лиляна Павлова идваше лично да разяснява какво трябва да се направи и как да се направи.

-Работите и за развитието на туризма. Къде са насочени усилията ви, за да привличате повече гости в общината?

– Над 400 вили и къщи на неврокопчани от повече от половин година не са в курортната местност Попови ливади, а в село със същото име. Правителството даде зелена светлина курортът да стане населено място. Новото селище ще запази своя курортен характер. Общината пък ще има възможност да го развива с включването му за финансиране по различни европейски и национални програми през новия програмен период 2014-2020 година. Досега това нямаше как да се случи, тъй като не се отпускат инвестиции за ненаселени места. Сега вече няма пречки това да се случи в обявения още през 1967 година за климатичен планински курорт в Пирин планина.

Община Гоце Делчев има изготвени работни проекти за нов водопровод и канализация в новото населено място, за направата на улици, на пречиствателни съоръжения, на по-добра електропреносна мрежа. Основната цел на местната власт е да създаде добри условия за отдих и Попови ливади да е модерен курорт за гости от страната и чужбина. Подготвен е идеен проект за развитието на туризма. Предвижда се провеждането на фестивал на природата и алтернативната медицина, консервирането на паметника на Яне Сандански. Ще се изгради културно-историческа пътека, която включва паметника на великия патриот Гоце Делчев, лобното място и гроба на войводата Яне. Ще се построят и трасета за зимни спортове – биатлон и ски бягане. Ще има пързалки за деца и аматьори. Благодаря на правителството за решението, то е от полза за жителите на общината. Тук е изходна точка за планински преходи, предпочитано място за отдих на местните хора. Стотици идват през уикендите, през ваканциите. Ще осигурим места за спорт – футбол, волейбол, хандбал, тенис на корт. Може да развиваме планинско колоездене, планинско катерене. Ще изградим атрактивен център за забавления и спорт за децата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене