Общински съветници от „Нашият Смолян“ предлагат коригиране с 30 процента на план-сметката за разходите по сметосъбиране и чистота

Общинските съветници от групата „Нашият Смолян“ предлагат да се намалят с около 30 процента разходите за сметосъбиране и дейности по чистотата, заложени в проекта за план-сметката на община Смолян за 2024 г. Това заявиха на пресконференция в Пресклуба на БТА в Смолян съветниците от „Нашият Смолян“ Стефан Сабрутев, Радой Краев и Георги Пепеланов. Те представиха важни точки от дневния ред на предстоящото утре заседание на Общинския съвет (ОбС), по които имат критики и несъгласия.

Актуализация на разходите относно чистотата е необходима според Стефан Сабрутев, тъй като населението на общината намалява и генерираният отпадък е по-малко. Общинарите от „Нашият Смолян“ ще призоват съветници от други групи в ОбС да не гласуват за размера на разходите във внесената план-сметка, а да се заложат средства за поетапно закупуване на техника и оборудване за създаване на общинско дружество, което да извършва дейностите по чистотата. Хиляди жители на Смолян подкрепиха подписката с искане за създаване на такова общинско дружество, припомнят от групата „Нашият Смолян“. Трябва да се направи задълбочен анализ анализ и със средствата, които ще бъдат спестени от план-сметката, да започне поетапно купуване на такава техника, заяви Стефан Сабрутев.

Съветници от групата „Нашият Смолян“ се противопоставят и срещу включени в дневния ред точки за продажба на общински жилища и предоставяне на отстъпено право на строеж на значително занижени цени. Според Радой Краев внесените предложения показват безстопанствено отношение към имотите на общината, предлагайки да се продадат жилища на социално слаби при цени около 400 лв./кв. м, а в същото време с европейско финансиране се изгражда сграда за социални жилища при стойност две хиляди лева за квадрат. Самата продажба на тези жилища не е обоснована според съветниците, защото в подобни случаи се стига до препродаване на закупените на занижени цени имоти. Не може общината с лека ръка да се лиши от жилища, а в същото време да строи нови при неколкократно по-високи цени, смята Краев.

Общинарите от „Нашият Смолян“ се обявяват и против внесения в ОбС проект за актуализация на капиталовия списък с обекти. От одобрения в началото на годината списък с 18 обекта, само два са изпълнени, посочи Георги Пепеланов. Той призовава съветниците от другите групи да преценят добре дали ще подкрепят актуализация с подмяна на обекти в края на годината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене