Проект за подземни контейнери в Пиринско

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов внесе две проектни предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония 2014 – 2020 г.

Първият е „Интелигентни комунални градове“ на стойност 380 000 евро със 100% финансиране от ЕС и продължителност 24 месеца. Част от дейностите по нег

о предвижда монтиране на подземни контейнери за твърди отпадъци в пилотните общини Благоевград и Разлог. Ще бъде създадена и електронна система за известяване за нивото на боклуци в кофите.

Контейнерите ще се издигат с помощта на специален механизъм на височина, на която ще може да се вземат отпадъците от тях и да се изхвърлят. Проектът даде възможност за бъдещо надграждане и създаване на цялостна общинска система за подземно вградени контейнери. Инвестиционните строителни дейности ще бъдат реализирани и от македонския партньор по проекта – община Кочани.

Второто проектно предложение е „Зелени сгради за общо зелено бъдеще – GREEN“ с общ бюджет 397 678 евро. Водещ партньор е Център за развитие на Източен планов регион БЮР Македония. Очакваните резултати от реализирането на проекта са реновирани административни сгради на Областна администрация – Благоевград и община Кочани, а целта е подобряване на енергийната им ефективност.

Проектът предвижда и дейности по обучение на служители от областта и община Кочани относно запознаване и прилагане на мерки за намаляване на последиците от климатичните промени, „зелена“ инфраструктура и „зелен“ транспорт. Предвижда се включване на млади хора на възраст от 10 до 17 години, които чрез участие в семинари и еднодневни събития в рамките на кампанията ще подобрят познанията си за промените в климата.

standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене