Продават бивша резиденция на Живков в Осоговския балкан

резиденция

Резиденцията на Тодор Живков „Ючбунар“ над кюстендилското село Богослов в Осоговския балкан ще бъде продадена, съобщил на публично обсъждане на общинския бюджет за 2015 г. кметът на Кюстендил Петър Паунов. Луксозната сграда със застроена площ 601 кв.м, на два етажа, е построена през 1977 г. Местни партийни активисти твърдят, че Тато не е отсядал в комплекса никога, пише trud.bg. Дъщеря му Людмила Живкова обаче се приютявала тук три пъти – тя имала слабост към Кюстендил, често гостувала, под нейно ръководство е изработена програма за културното развитие на региона до 2005 г., припомнят по-паметливите.

Поддържането на сградата струва скъпо на общината, не крие кметът.

„Вилата не е била използвана за обществени потребности от местно значение, както и за изпълнението на функциите на органите на местното самоуправление и местната администрация“, мотивират решението си за продажба на обекта съветниците.

В резиденция „Ючбунар“ общинарите правели ведомствените си купони – два-три пъти в годината. Иначе посещаемостта на обекта е почти нулева. Затова пък рок групата Д-2 я използва за творческа база – хората на Димитър Кърлев останали в комплекса за няколко месеца, за да творят и композират нов албум, озаглавен от куртоазия към домакините кюстендилци „Черешово дърво“. Тук са заснети и „епизоди“ от „Черешката на тортата“ преди две-три години. Тогава в групата, опитваща кулинарни постижения на един от участниците в шоуто се оказал и Тодор Славков.

„Аз съм си вкъщи“, в характерния за него стил се пошегувал на място Тошко.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене