Делото за убийство срещу Ванчо Тери – скалъпено, за да се покрие стрелбата на полицаите по него

Ванчо Тери

МОТИВИТЕ: ПОЛИЦАЯТ БЕ „ОДРАСКАН” ОТ КУРШУМ, А „УБИЕЦЪТ” ЕДВА ОЖИВЯ

МАРКОВСКИ СЕ ОТТЕГЛИ КАТО АДВОКАТ НА ПОЛИЦАЯ БАЛАДЖАНОВ, ПОЕ ГО ЧОВЕКЪТ НА ЦВЕТАНОВ – МЕНКО МЕНКОВ

„ШОУ“ бе една от първите медии, които разследваха нашумя­лото дело, представя­но за уникален случай на „стрелба вътре в по­лицейско управление” на МВР-Сандански. Оказа се, че стрелбата нито е била проведена „вътре” в районното, нито обстоятелствата са такива, каквито ни ги представяха. За­писите от камерите в полицейското пък се били… „самоизтрили” /?!?/. Говореше се за прострелян полицай – Ивайло Баладжанов, който се оказа с „одра­скване /охлузване/ от куршум”. По-тежко пострадалият е обви­неният в „убийството” Иван Чангов – Ванчо Тери от Петрич, който е прострелян от поли­цаите в стомаха, едва оцелява при 7-часова операция и след това изпада в кома и 10 дни е в реанимация. До­като се гърчи между живота и смъртта, по­лицай Баладжанов се фука през фейсбук със снимки как отмаря с колегата си Секулов в испански курорт. За­вежда дело за убий­ство срещу оживелия по чудо Ванчо Тери, по което предявява и ма­териален иск. Колегите му го защитават в съда. Според някои – повече от страх, отколкото от колегиалност…

Пътният полицай Ивайло Баладжанов е известен с агресивния си нрав, налага се като неформален лидер. В деня на инцидента с Ванчо Тери дори не е на работа. Просто си пие кафето, за­белязва нередовното вли­зане в забранената улица, и решава да се заяде с петричанина. Урежда цял патрул за ареста на Чангов. Вместо работата да се размине с фиш за 20 лева глоба, пред полицейското се поражда заядлив скандал, който завъ­ршва с кано­нада от псувни от страна на Баладжанов – първо нарича Чангов „прасе”, после „кефал”, и накрая го довъ­ршва „на майка”. Темата била особено чувстви­телно място за останалия отрано сирак Ванчо Тери. Нервите му не издържали и той насочва незареден пистолет към заядливеца полицай. По думите му – в афект, и за да го спре. В настъпилата суматоха обаче друг полицай – Ата­нас Коцев, стреля право във Ванчо Тери и го раня­ва смъртоносно в корема. Съществува версия, че може и одраскването от куршум по Баладжанов, да е от изстрел на коле­гата му.

Изплашени от случилото се, в съда полицаите се обединяват около версията, че Иван Чангов е бил заплаха за колегата им, стрелял е Баладжанов с намерението за убийство. Експертизите обаче, които трябва да го докажат, издишат 43 дни след стрелбата е намерен един смачкан куршум, хвърлен на 12 метра така, че все едно Ванчо Тери е стрелял… зад гърба си! Има съмне­ния, че патронът е бил подхвърлен, за да свърши работа, но всъщност още повече обърква картината и подсказва, че цялата работа е нагласена.

Свидетели на няколко пъти сменят показанията си. Самият Баладжанов променя своите относно нахождението си по вре­ме на стрелбата. Накрая се стига дори до подигравка на съдията: да но го питат повече къде е бил, че може да се окаже, че е бил „на покрива на полицейското”.

Делото в очите на много експерти изглежда повече като скалъпено да защити институцията MВР а Баладжанов самочувствено развява знамето с девиза: „Най-добрата защита е нападението!”. Проформа, служебно сре­щу него е имало вътрешна дисциплинарна проверка, наказан е колегата му Секулов, но всичко това може да е било нарочно организирано – за прах в очите, че системата работи обективно. Иначе си оставаме на страната на „нашия” човек. Досега две инстанции се произнасят в полза на полицая, който дори не е пострадал се­риозно, а претендира, че е бил обект на убийство. Допуснати са поредица от пропуски при разслед­ването. След стрелбата „смъртоносната” рана на Баладжанов е промита с кислородна вода, не му е взета кръвна проба за алкохол и наркотици, приема се за веществено доказателство фланелка, с която е бил облечен при стрелбата, доносена на следователите от майка му на… другия ден. Така или иначе обаче, целта е постигната – Иван Чангов е осъден на 5 години затвор и 20 000 лева. Единствено медиите продължават да чоплят истината. Журналисти разкриха, че полицай Баладжанов е странно богат за служител на реда със 700 лева заплата. Притежава цял автопарк тирове, коли, джипове – е, водят се на фирма на баща му, но всички сме наясно с номера. Полицаят е собственик на къща на Халкидики, притежава няколко апартамента в Сандански, единият от които е закупил наскоро.

Срещу Чангов пък започват да се произвеждат „новини”, които да настроят общественото мнение негативно. Без да идеализираме образа му, но се натъкнахме на лъжи. Например по думите на Баладжанов и на първия му адвокат Марковски Ванчо Тери се фукал по мутрешки с джипа си. Оказа се, че човекът изобщо няма собствен автомобил, а в деня на инцидента е бил с колата на приятелско семейство, с което са пътували заедно. Пря­корът му Тери също не се оказа мутренски „ник”, а името на негово заведе­ние, кръстено на майка му Траянка и дъщеря му Тери. Самият Чангов каза в интервю пред вестника ни: Опитите да бъда омаскарен по всякакъв начин, отровиха семейството ми! Дъщерите ми всеки ден плачат. Жена ми иска да ме придружава навсякъде, възрастният ми баща се влачи с мен в съда. Разсипаха ни живота!…“.

Предстои решение­то на трета инстанция, и ако тя се произнесе като първите две, чо­векът влиза в затвора. Не оправдаваме стрелбата по полицай, но няма как да не се види и че Чангов е „преекспониран“ за убиец.

Експертът по балистика Димо Димитров:

Не е възможно да няма барутни частици по ръцете или по дрехите на лице, стреляло с огнестрелно оръжие!

„Не е възможно да няма 6арутни частици по ръцете или по                дрехите на едно лице, което стреляло с огнестрелно оръжие. Не е възможно, когато имаме една входно-изходна рана по права линия, да имаме и трета точка на поразяване /като одраскването по  шията на полицая – б.а./. Скоростта на куршума е толкова голяма, че няма как човек да се завърти, за да бъде уцелен по гърба, по шията, или на друго място по тялото. По досъдебните производства експертите са длъжни да заснемат всички детайли. Правят се много снимки. Снимат се и нараняванията – по хората, по дрехите им. Прави се фотоалбум на местопроизшествието. По за­кон веществените доказателства също се събират веднага на място. Недопустимо е да се донасят по човек след ден-два от инцидента! /Както е станало дефакто с фла­нелката, донесена от майката на Баладжанов на другия ден – б.а./ Куршумът лети по права линия, по посока на стрелбата – забива се някъде там, няма как да се на­мери в противоположна посока / подхвърленият негоден куршум е намерен на 12 м зад гърба на Чангов – б.а./“.

Адвокат Красимира Янева:

Имаме „убиец”, който едва оцелява, и жертва, която дори не е наранена!

„Жалкото е, че на досъдебно производство – и на първа, и втора инстанция, не е назначена експертиза с тази задача, която експертът Димо Димитров обяснява. Остава неясна траекторията на куршума, къде е бил Ба­ладжанов в този момент, че е успял да се завърти и кур­шумът само да го одраска, и т.н. Там е бил голям стрес в момента. Особено, когато се вижда, че Иван Чангов е тежко ранен. Това обърква цялото полицейско управле­ние, тъй като става въпрос за конфликт между полицай и гражданин, и в тази връзка нещата се наслагват впо­следствие, не в момента на самия инцидент. Това ме кара да мисля, че мно­го процесуално-следствени действия са извършени по начина, по който да обвинят Чангов в тежко престъпле­ние. Жалкото е, че и на двете съдебни инстанции не са събрани достатъчно доказа­телства случаят да бъде из­яснен от правна и фактическа страна. Има много парадокси в този случай. Имаме „убиец”, който е и потърпевш – при това, едва оцелял като жертва и ищец, който дори не е наранен, а само одраскан, без нито един ден престой в болница! От това, което четох по делото, мисля, че цялата история е направена с оглед стрелбата на полицаите сре­щу Чангов – целта е тя да отиде на втори план! Такова усещане имам. Изстрелът срещу Чангов е бил дирек­тен, с цел да бъде умъртвен. Това е същинският опит за убийство, а не обратното. Най-доброто и почтеното е това дело да бъде върнато за доразследване“, заяви адвокат Янева.

Източник: „Шоу”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене