Тютюнджии от Гоцеделчевско масово се насочват към новия гръцки сорт Басма заради по-високите изкупни цени

Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско масово зарязват отглеждането на традиционните сортове тютюн. Заради по-високата изкупна цена те буквално луднаха по гръцкия сорт „Басма“.

”Въпреки че цената и за този сорт тютюн е по-ниска от тези, на които се изкупуват в Гърция, тя е далеч по-добра от средните цени на традиционните сортове, които оглеждаме досега. В момента гръцката „Басма се купува между 6,60 и 6,70 лв., а цените на другите сортове варират от 4 до 5 лева на килограм. Затова тази година ще сключим договори с фирми, които купуват тютюни от новия сорт“, коментираха пред ИНФОМРЕЖА производители от общините Сатовча и Хаджидимово, заложили на новия гръцки сорт.

За по-ниските изкупни цени на въпросния сорт тютюнопроизводителите споделят, че намират вина и в себе си, като обмислят през 2016 г. да почерпят опит от гръцките си колеги, които не берат първата ръка /диплъка/ с цел намаляване на неплатимите количества и завишаване качеството на продукцията.

„С всеки изминал ден интересът на производители от региона и други области в страната за сключване на договори за отглеждане на гръцкия сорт тютюн расте“, потвърди и председателят на Асоциация „Басма“ Иван Сабахлъков.

Той информира, че в момента неплатимите количества тютюн от сорт „Басма“ са около 5,5 %.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене