Децата на дупнишката фамилия Арбови все по-близо до професионалния бейзбол в САЩ

Петър Арбов-младши е първият български състезател по бейзбол, играещ в САЩ. В момента той защитава цветовете на университета “Конкордия” в Чикаго. Кариерата си като бейзболист започва в клуба Девълс (Дупница), пише chicago.bg. С „дяволите“ е многократен национален шампион при децата и кадетите.

През 2009 г. с националния отбор кадети печели квалификация за европейско първенство. На следващата година България заема четвърто място на финалите на европейското в Холандия. През 2011 г. Петър Арбов получава покана от “Алабама Стейт Юнивърсити” и участва в бейзболен лагер на университета. През февруари 2012 г. се записва да учи в Elk Grove high school и се явява на тестовете по бейзбол. С добрата подготовка от България и своя талант, показва отлични резултати и започва тренировки с представителния отбор на училището.

На следващата година е вече един от основните състезатели в отбора, като питчер и трети бейзмен. През сезон 2012/2013 клубът печели регионалното първенство, а следващия сезон става първи в Конференция MSL (Mid Suburban League), като в основата на успеха е играта на Арбов. От общо единадесет мача, в които е питчер, печели девет. С индивидуалните си резултати през целия сезон влиза в All Conference players.

Заради добрите си изяви по американските терени, Петър Арбов получава покани от няколко университета, като накрая избира “Конкордия“. Неговите по-малки сестри близначки – Августина и Каролина, са състезателки по софтбол. Те също започват развитието си в родния град Дупница, в клуба по бейзбол и софтбол Девълс. Още 15-годишни играят за националния отбор на България на европейското по софтбол за жени до 22 г. и се класират на престижното четвърто място. Каролина печели индивидуалната награда за най-силов батер.

По това време треньор на отбора е американец, който е впечатлен от техническите възможности и физическите данни на момичетата. След като се връща в Америка им изпраща покани да играят за Мисури. И така, през септември 2014 г., пристигат в САЩ и стават първите български състезателки по софтбол там. В момента учат и тренират в Колумбия, Мисури и вече няколко университета следят тяхната подготовка и развитие. Очаква се след завършване на средно образование да подпишат с колежански отбор.

Бащата на трите деца е Петър Арбов, който е президент на клуб по бейзбол и софтбол Девълс (Дупница). Той е и вицепрезидент на Българска федерация по софтбол и член на управителния съвет на БФ по бейзбол, администратор на Little League Baseball за България.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене