Басейнова дирекция отстоява крупни интереси на строителния бос Николай Галчев в района на град Гоце Делчев?!

Проблемът с рибарниците по поречието на река Места край Гоце Делчев стои до ден днешен! Защо? Кой има интерес?

 

 

 

 

Теодора ХРИСИМОВА
От 3 години дигата, чиято цел е да опази местността за наводнение, не съществува. На нейно място е останала само петата, която през пролетта на 2015 година също се къса под натиска на прииждащи води. Така от 11 октомври до момента, река Места прелива още 4 пъти и заплашва хората с нови наводнения, с нови разрушителни последствия. В момента 80% от нейните води преминават през имота на Ангел Башов:
„След всяко прииждане само се обаждат, за да питат „Какво става?“. Положението е критично – от ден на ден става все по-зле и по-зле. Не може собственикът на реката да е един, а друг да поддържа дигите, в лицето на „Напоителни системи“. Нещата са направени така, че постоянно да се прехвърля отговорността един към друг.“
Имало е много възможности за решения, казва Ангел Башов. Според него, част от дигата е могла да бъде укрепена още през лятото.
„Можехме заедно с „Напоителни системи“ – гр. Гоце Делчев, да попитаме общината, да изпрати техника, която в рамките на една седмица щеше да прехвърли коритото на реката от лявата страна.
Но „Басейнова дирекция“ отказаха поради това, че имало сключен договор с фирмата изпълнител, усещате ли за какво става въпрос?. Някой има интерес. Намериха си просто някакви техни си причини, законови ли, незаконови ли, не знам, с които ни отказаха да си довършим сами до някъде възстановителната работа.“
Очакваните пролетни дъждове, заедно с топенето на снеговете, заплашват ударната сила на реката да стане много по – голяма.
„Опасността е и при р. Сушица. Тя спокойно може да продължи да руши десният бряг и в определен момент да се окаже на пътя между Г. Делчев и Доспат. Удряйки го, тя може да прекъсне това пътно съоръжение и да се прекъсне връзката между селищата от района.“
Ангел Башов вижда причина за опустошителните наводнения в дейността на фирмите, които добивали баластра направо от коритото на места.
„Този добив доведе до това, че според специалисти, нивото на реката е вече 2 м под нормалното. Наклона на самата река се увеличи, с което се увеличи и нейната скорост, както и нейната разрушителна сила.“
Извършените до момента ремонти на реката са се оказали излишни. „Вложените пари са отнесени от течението“, допълни Ангел Башов. „Докато всички си прехвърлят вината, проблемите си остават!“, категоричен бе той.
Проблемни участъци на река Места има и на още няколко места като това край село Господинци и на изхода на гр. Гоце Делчев в местността „Барото“, по пътя за Доспат. Топ Преса разполага с информация, че има интерес рибарниците и въпросните места да се превърнат в зона за добив на инертни материали? Според нашата информация става въпрос за интереси на корпоративния строителен бизнесмен Николай Галчев, който иска да окупира въпросните зони и да настани своя пресевна предвид бъдещи инфраструктурни проекти в региона, които иска да превземе. Разполагаме с информация, че процесът по събарянето на дигите, независимо че е следствие на бедствия и придошлата река Места, въпреки всичко е бил контролиран, тоест част от пораженията може би е могло да бъдат осуетени. Въпросът е наистина да се види кой има интерес и защо се допусна да е така. От едни рибарници няма никаква печалба, напротив – само разходи и война с бракониерите, а добивът на инертни материали е крупен бизнес и цената на имота и всичко е свързано с много пари. Не мислите ли?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене