Токсин в пластмасовите опаковки превръща мъжете в жени

мъже

Опасен токсин в пластмасовите опаковки променя сексуалността. Наблюденията категорично показват, че химикалът бисфенол А, който подобрява пластичността на пластмасата, засилва значително нивата на женския хормон естроген в организма, което предизвиква колебания в сексуалните желания, съобщи  доц. Светлана Фоткова от Факултета по фармация към Медицинския университет във Варна. По думите й токсинът влияе пагубно и на репродуктивната система, оказвайки се “ендокринен разрушител”.“Проведен е експеримент за влиянието на бисфенол А върху риби. Резултатите показват, че животните започнали да уеднаквяват пола си, като мъжките риби се феминизирали, вследствие на което видът им бил заплашен от изчезване, тъй като нямало как да се възпроизвеждат“, обясни доц. Фоткова.

При изследванията било установено, че пластмасите съдържат опасни вещества, които могат да предизвикат метаболитни проблеми и тумори. Смята се, че токсинът е отговорен и за сърдечносъдовите болести, рака и диабета, които значително са се увеличили, откакто такъв тип опаковки превзеха света през 1957 г.

Най-популярните продукти, в които присъства и са масови и в България, са пластмасовите бутилки за вода, бебешките шишенца, найлоновите торбички, както и редица пластмасови съдове за хранене и за съхранение. Последните са особено опасни, когато се използват в микровълнова печка, защото тогава бисфенолът А се просмуква и в яденето, съобщи „Новинар”

Именно заради това доц. Фоткова съветва всички да употребяват подобни опаковки еднократно и да ги изхвърлят разделно. Тя съвместно със свои колеги от страната и чужбина предлага система за пречистване на отпадни води от фармацевтични и химични производства.

Технологията на изотермалния биореактор е с каталитична мембрана с имобилизиран ензим, който неутрализира опасното вещество. Проектът обаче бил доста скъп и засега малко организации и държави се интересуват от него.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене