След провала по делото за хотел „Ади“ на Р. Димитров – Чората: Областният управител свиква дисциплинарен съвет, решават съдбата на юристката Р. Костова и шефа й А. Велкова, „забравили“ за знаковия процес

Областният управител Бисер Михайлов свиква спешно заседание на Дисциплинарния съвет в администрацията, който трябва да излезе с предложение за наказанието на юристката Р. Костова и нейния пряк ръководител Ася Велкова заради провала и петното, което сложиха на областна администрация, пропускайки да се явят на знаково дело. Както стана известно, поради неявяване на юристите на областна управа Окръжният съд прекрати делото за разваляне на сделката по продажба на хотел „Ади“ на Райчо Димитров-Чората.

Съдът постанови областна управа да заплати над 25 000 лева адвокатски разходи по делото. Случилото се скандализира до краен предел областна управа, а от дни наред губернаторът привиква служители от различни отдели, за да снема писмени обяснения за изясняване на случая. Кой е виновен за този безпрецедентен провал, нанесъл удар върху иначе добре работещата областна администрация.?! Това е въпросът.

Според писмените обяснения на юристката, разпределена да се яви на делото Р. Костова, тя излязла излязла в болнични заради детето си на 15 декември, за което е уведомила прекия си ръководител си Ася Велкова. Костова, обаче допуснала грешка като предала болничния си лист едва на 21 декември. Два дни по-рано, денят е събота, тя уведомила деловодителка, че е в болнични. При обясненията си деловодителката заявила, че в почивен ден тя не може да заведе болнични, затова болничният е заведен от дата 21 декември -датата на делото.

В обясненията си ръководителят на юридическия отдел Ася Велкова твърди, че е получила призовките и разпределила делата по юристите. Знаела е за болничния лист на колежката си. В крайна сметка делото е минало без представител на областна управа, която е инициатор на процеса и тя бе осъдена. Днес юристите на областта внасят жалба, с която искат отменяне на съдебното решение.

В случая сме свидетели на опасно и безотговорно неглижиране на сериозен служебен ангажимент от страна на юристката Костова, която не е проследила до край – кой от колегите й ще я замести по нейното дело, след като е в болнични. Не си е направила труда да припомни на ръководителя си, че няма да може да се яви на дело, за да се вземат мерки и е допуснала грешка със закъснялото подаване на болничния лист.

В същото време от дисциплинарна отговорност не може да избяга и прекият й ръководител Ася Велкова. Тя е разпределила призовките, но не е упражнила контрол върху изпълнението за разпределената задача. Да има контролни и методични функции влиза в служебните и ангажименти. Така областният управител е изправен пред нелеката задача да вземе решение, какво да бъде наказанието за това петно върху областна администрация. Затова, той свиква дисциплинарният съвет, който ще се запознае с обясненията на служителите и ще направи предложение за наказание. Предполага се, че тъй като гафът е изключително сериозен и двете юристи ще получат максималното наказание по закона за държавния служител. Утре вероятно дисциплинарния съвет ще излезе с решение.

П. Петрова/www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене