Атанас Пеканов: Цените на тока ще останат високи до пролетта

Цените на тока ще останат високи до пролетта. Едва след това ще започне спад. Това прогнозира икономистът Атанас Пеканов.

Бившият служебен министър обясни, че основният фактор за високите нива на инфлация у нас са енергийните цени. Той изрази опасения, че ако се затегне още повече геополитическата ситуация, енергията може да поскъпне още. Според него прекратяване на износа на електроенергия е трудно постижимо, тъй като в европейското законодателство „не фигурира вратичка, за да се откснем от всичко това, в което сме се включили“.

Пеканов коментира и Бюджет 2022.

“Бюджетът с така заложения дефицит за България е приемлив. България трябва да инвестира много повече в човешкия потенциал и този бюджет е първата стъпка в тази посока”, поясни икономистът.

Той заяви, че при този бюджет няма пречка за България да влезе в еврозона, защото фискалните правила не важат към този момент. Проблем за присъединяването ни към икономическия съюз би било връщането на изискването към държавите да нямат дефицит повече от 3%. Промяната може да стане факт, тъй като в момента текат разговори какво да се случи с фискалните правила от догодина, обясни икономистът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене