България получава достъп до 210 милиона евро

Започва действието на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

Български и чуждестранни институции и организации от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн поставиха началото на изпълнението на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство /ФМ на ЕИП/ и Норвежкия финансов механизъм /НФМ/ за периода 2014-2021 в България, съобщи пресслужбата на кабинета, цитирана от БТА.

Събитието е било открито от служебния вицепремиер по европейските фондове Малина Крумова и Каре Елтерваг – съветник по ФМ на ЕИП и НФМ в посолството на Норвегия в Румъния, България и Молдова.

В рамките на двата механизма България получава достъп до 210,1 млн. евро за финансиране на проекти в редица ключови за страната ни програмни области.

През изминалата година успяхме да договорим националните приоритети и отговорните управляващи институции чрез подписване на Меморандумите за разбирателство, е отбелязала вицепремиерът Малина Крумова, като е допълнила, че сега навлизаме в нов етап на подготовка на идейните концепции във всяка от одобрените програмни области.

Крумова е посочила още, че в следващите месеци предстои важна и интензивна работа, която до голяма степен ще предопредели цялостното изпълнение на финансовите механизми.

Основната задача в процеса на разработване на програмите е да дефинираме мерки, които по максимално ефективен начин да допринесат за намаляване на социалните и икономически различия в Европейското икономическо пространство и задълбочаване на двустранните отношения между България и страните-донори, е заявила Малина Крумова.

Финансовият механизъм на ЕИП с ресурс от 115 млн. евро ще финансира проекти за местно развитие и намаляване на бедността, енергийна ефективност и сигурност, опазване на околната среда и развитие на предприемачеството в областта на културата.

Чрез Норвежкия финансов механизъм 95,1 млн. евро ще бъдат насочени към развитие на бизнес, иновации и малки и средни предприятия, правосъдие и вътрешни работи.

В допълнение с 15,5 млн. евро ще се финансират проекти на гражданското общество и близо с 1 млн. евро ще бъдат подкрепени инициативи за тристранен диалог и достойни условия на труд.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене