24% от децата от 1- 4 клас в Благоевград са с гръбначни изкривявания

гръбначни изкривявания

24% от децата от 1- 4 клас в Благоевград са с гръбначни изкривявания, а 59 на сто от тях с неправилна стойка. Това показаха резултатите от проведеното скринингово изследване в областният център на Пиринско.
Приключи безплатната кампания за изследвания на гръбначни изкривявания при деца от 1 до 4 клас в Благоевград. Скрининговото изследване обхвана 2129 деца от 10 благоевградски училища.
„59% от децата са с неправилна стойка, 24% са с гръбначни изкривявания и едва 17% нямат отклонение от стойката”, съобщи асистент Стаменка Митова – катедра „Физическо здраве и спорт” – ЮЗУ.
Причините за появата на гръбначните изкривявания при децата са главно придобити, а не вродени.
„Причините са разнообразни. Някои от тях започват още от вътреутробното развитие на детето, свързани са по нататък с израстването му, с неправилното седене на чина, най-вече липса на двигателна активност, все по продължителното застояване пред компютъра, липсата на спорт при подрастващите”, съобщи доц. Даниела Попова ЮЗУ – Благоевград.
Откриването на заболяването може да стане и от личните лекари, при което те издават направление за лечение в рехабилитационен център, обясниха още специалистите.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене