Новата асфалтова настилка на обходен път през с. Кулата поддаде, коли пропадат в дупки-кратери

ам струма

Девет месеца след като беше положена нова асфалтова настилка, обходният път за Гърция през село Кулата отново поддаде. На няколко места, където е изкърпвано, асфалтът се рони буквално за часове, разказват местните хора.

Още не са претръпнали към шума от тировете, страхуват се обаче всеки път, когато пресичат, заради високата скорост, която развиват включително и тежкотоварните автомобили, минавайки през село Кулата. Монтирана преди месеци камера за денонощно видеонаблюдение все още стои като сувенир в центъра на селото, без реално да е заработила, твърдят местните жители.

В началото на месец февруари миналата година движението за Гърция през граничен пункт Кулата-Промахон тръгна през петричките села Марино поле, Чучулигово и Кулата. Обходният маршрут се въведе заради строежа на автомагистрала „Струма“. През месеците април и май беше положена нова асфалтова настилка по пътя, който стана обходен маршрут за Гърция.

Въпреки негодуванието и притесненията на хората от трите петрички села целият трафик тръгна през тяхната главна улица. Под вибрациите на 50-тонните тежкотоварни автомобили се напукаха къщите непосредствено до пътя. Държавата пое ангажимента да благоустрои обходното трасе, така че същото да гарантира безопасно придвижване на пътникопотока от и за Гърция.

Полагането на новата настилка обаче, типично по нашенски, вместо да стане преди пускането на трафика, се случи дни след като влезе в сила новият маршрут. Настилката, правена при „екстремни” условия, обаче не издържа и година. Най-тежко е състоянието на пътя през село Кулата, където вчера репортер на вестника преброи пет потенциално опасни участъци, показаха ги и местните хора.

Въпреки милионите инвестирани в обходния маршрут за Гърция резултатът е повече от незадоволителен. Жители на село Кулата обясняват, че не е направено необходимото предварително проучване за съществуващите подпочвени води, които подкопали новата асфалтова настилка само два дни след полагането й.

Преди около три месеца регионалният министър обяви, че строителството на Лот 4 от АМ „Струма” ще се забави поне до месец юли. Видно обаче от темпото на работа, жителите на петричките села, през които сега е обходното трасе, изобщо не вярват, че има шанс тази отсечка от аутобана да приключи в обявения срок. Притесненията на местните хора са, че дотогава напълно ще се изрони асфалтовата настилка и след пускането на автомагистралата този второстепенен път ще е в окаяно състояние.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене