Само три фирми изпратиха свои представители на среща за старта на изкупната кампания на тютюна в Гоцеделчевско

„Защо залата е пълна само с кметове, къде са тютюнопроизводителите, очаквах че поне 500  тютюнопроизводители днес ще  бъдат тук, за да проведем стойностен диалог и да си поставим взаимно проблемите на масата, които ние сами и заедно трябва решим“, заяви  началник сектор изкупуване на фирма „Миссириян – България ” АД , Цветан Веселинов.

Председателят на Съюза на производителите на ориенталски  тютюни  в България, Арбен Мименов  за втори път отправи покани към  фирмите изкупуващи тютюн, кметове, тютюнопроизводители, депутати, представители от областната администрация и земеделското министерство, но малцина бяха отзовалитесе.

„Няма забавяне на изкупната кампания, бяхме готови за старт още на 1-ви ноември, не изкупуваме масово в момента тютюни, защото фермерите, с които имаме сключени договори за производство на сорта „Гръцка Басма“ не са готови. Надяваме се тези дни, след снеговете и дъждовете, тютюнът да омекне и да бъде приготвен за изкупуване“, заяви Цветан Веселинов.

По негови думи параметрите на изкупните цени се определят според качеството.

Веселинов даде пример с висококачествените тютюни, които се изкупуват в момента на цени от 6,80 лв. до  7,80 лева за килограм, средно качествените тютюни се оценяват до 6,50 лв., а  ниско качествените могат да стигнат и до 4 лева.

За реколта 2016 г. фирма „Миссириян – България ” АД ще договори по голяма квота за  сорта „Гръцка  Басма“, което означава залагане на по – голямо производство на тютюни от този сорт в гоцеделчевско.

За сметка на това обаче, фирмата няма да договаря производство на тютюн от сорта „Крумовград”, обясни началник сектор изкупуване, Цветан Веселинов.

Той заяви, че фирмата му спазва всички изисквания упоменати в исканията на Сдружението на тютюнопроизводителите.

„Със сключването на договорите още през януари миналата година  раздадохме чисти семена. Оказвахме  технологична и методическа помощ на нашите производители през цялата година, влизахме в къщите и по таваните на хората, но е необходимо и от тяхна страна да се спазват зададените указания и параметри. Там където  се спазваха указанията ни сега на производителите се връща с добра цена, а на нас с качествен тютюн” заяви Веселинов.

Той даде пример за установен некачествен тютюн в Абланица, който собствениците, въпреки указанията на фирмата, са го пръскали със забранени препарати.

Относно неплатимите количества представителят на „Миссириян – България ” АД, заяви че никой от производителите не чисти тютюна си от пясъка и от така наречения / карагюбек /.

„Ето затова  трябва  заедно  и коректно да работим с производителите за добро качество и добри цени. Ние  не сме от двете страни на барикадата и докато не  заработим заедно и коректно проблемите ще продължат“, беше категоричен Цветан Веселинов от „Миссириян- България ” АД.

И от трите присъстващи фирми заявиха, че очакват указания от централите.

От „СОКОТАБ” увериха, че до лист ще изкупят договорираните си количества.

Иначе до момента  в община Сатовча е изкупен 15 % от  произведения тютюн, в община Гърмен 20%, в община Гоце Делчев 35%  а в община Хаджидимово 0 %.

„Каквото и да говорят и да се оправдават представителите на фирмите, тази година качеството на тютюна е отлично и цената му трябва да е поне с 1 лев по – висока от миналогодишната“, коментираха кметове и производители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене