Йордан Богоев извади Богоявленския кръст в Благоевград, кметът Камбитов: Желая здраве и късмет на всички благоевградчани

21- годишният именик Йордан Богоев от благоевградския квартал „Струмско” извади Богоявленския кръст от водите на река Благоевградска Бистрица. Той участва в ритуала за пръв път, но обеща това да се превърне в традиция. За себе си, близките си и всички благоевградчани Йордан пожела здраве и късмет. „Пожелавам на теб и всички жители на община Благоевград много здраве и късмет през годината, все така да ти върви и да имаш много успехи”, каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и пръв целуна Светия Кръст.

Ритуалът „Водоосвещение” бе извършен от архимандрит Епифаний – игумен на Роженския манастир и свещениците от храм „Въведение Богородично”. Десетки мъже се хвърлиха смело в ледените води на реката пред погледите на стотици жители и гости на града, дошли на събитието и се хванаха на мъжко хоро. Сред официалните лица на събитието бяха депутатът Даниела Савеклиева, Областният управител Бисер Михайлов, управителя на ОбС- Благоевград Радослав Тасков, заместник- кметовете на Община Благоевград Христина Шопова, Иво Николов и Янко Янков, представители на институции в Благоевград.

След ритуала, присъстващите се отправиха към площад „Македония”, където бе отлсужен водосвет на бойното знаме на Военно формирование 26 400 в Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене